Last van DC op uw 230 Volt netspanning?

4
DC op de netspanning is nooit goed

Viertron heeft in zijn meest recente versie van hun nieuwsbrief een aardig stukje staan over gelijkspanningscomponenten ofwel DC die u mogelijk aantreft op de netspanning. Niet goed, maar er is wat aan te doen.

DC (Direct Current = gelijkstroom) op het lichtnet is voor een audiosysteem erg vervelend. Trafo’s beginnen willekeurig te brommen en dit kan komen en gaan, zo meldt distributeur Viertron. Het verschijnsel komt voornamelijk voor bij ringkern trafo’s. En die worden nu juist graag toegepast in hifi apparaten omdat ze zorgen voor een betere klankprestatie. De gelijkspanning komt in het lichtnet terecht door oude of kwalitatief slechte LED verlichting, motoren van wasmachines en via een CAI aansluiting die niet goed geaard is. De brom is vaak lastig te traceren en te verhelpen. De meest simpele oplossing is om de hifi apparatuur via een filter aan te sluiten. Dat zorgt voor een effectieve filtering van de DC-component.

Supra

Supra heeft nieuw in het assortiment een speciaal filter voor DC offset. Het MD-01 gelijkspanningsfilter heeft een adviesverkoopprijs van €499 en heeft volgens de fabrikant geen enkele invloed op de dynamiek. Het kan gelijkspanningen tot een niveau van 3,6 Volt wegwerken, wat het filter volgens Supra ook toekomstzeker maakt omdat steeds meer apparaten DC-vervuiling genereren. U kunt meer informatie vinden over de MD-01 op de productpagina van het apparaat.

4 REACTIES