Home Streaming Audio SOtM komt met ethernet-netwerkswitch

SOtM komt met ethernet-netwerkswitch

12
SOtM komt met ethernet-netwerkswitch

Als je audio streamt via je (thuis)netwerk, tref je daar allerlei niet-audiofiele componenten in aan. Zoals bijvoorbeeld een netwerkswitch. SOtM brengt zo’n switch uit die is geoptimaliseerd voor audio.

Vrijwel alle (of zeg maar: alle) netwerkapparatuur is bedoeld voor algemeen gebruik. Logisch ook, want zaken als routers, switches en andere gerelateerde apparaten zie je vooral terug in al even algemene toepassingen. Bijvoorbeeld bij bedrijven, maar ook thuis. En op dit laatste speelveld gaat het soms mis als ‘t gaat om streamen van audio. Timingfouten liggen op de loer, bijvoorbeeld. Of ongewenste (HF) ruis. Een deel van de audiofielen hoort dat. Voor hen is de nieuwe SOtM netwerkswitch mogelijk een uitkomst. Deze is geoptimaliseerd voor audio, dus dat is alvast mooi meegenomen.

Externe klok

Los van het feit dat de sNH-10G – het typenummer van de switch – prima zelfstandig kan werken, is er ook een ingang voor een externe 10 MHz klok beschikbaar. Daarmee kunt u nog wat extra nauwkeurigheid injecteren. Op moment van schrijven zijn er helaas nog geen verdere specificaties van de switch bekend. Houd echter de aankondigingspagina in de gaten. Het apparaat wordt dit weekend op de Amerikaanse AXPONA 2018 gepresenteerd. En daarna zullen er ongetwijfeld meer specificaties bekend worden. Op diezelfde AXPONA wordt ook de ‘bijbehorende’ master clock gedemonstreerd.

12 REACTIES

 1. Beste Nick,
  Ik sta heel wel willend tegenover welk experiment dan ook. Ik heb zelf enorm veel geëxperimenteerd, dus daar heb ik geen enkel vooroordeel tegen en een zeer open mind. Maar zeg dan even in een experiment wat er veranderd is, en wat dit met het geluid doet.

  Een aardedraad laten trekken, dat zal toch niet zo’n bezwaar zijn denk ik. Helemaal bij NAIM is dit voorwaarde nr 1 als het gaat om een correcte manier van werken van hun apparatuur.
  Schone groepen is volgens mij niet echt een voorwaarde, wat dat ook moge zijn overigens. Daarnaast kun je op een geaard stopcontact legio filterapparatuur en conditioners aansluiten. Maar dat mag dan weer niet op NAIM apparatuur. Hun voedingen houden daar absoluut niet van. Gewoon rechtstreeks in een 230V (geaard) netwerk en verder geen gedoe. Dat geeft het allerbeste resultaat.
  Jarenlang met Musical Fidelity apparatuur op een niet geaarde 230V aansluiting gewerkt. Dat gaat gewoon niet.
  In jouw geval: Een verlengsnoer, met randaarde, naar de keuken of badkamer, (mits geaard natuurlijk, maar dat zal zeker het geval zijn) en probeer het verschil maar eens uit . . . . . leuk experiment. Plezier,
  Groet
  Theo

 2. Het doet mij goed te zien dat het streamen steeds serieuzer word genomen.
  Wat voor mij werkte; lan kabel van Meicord Opal, Lan isolator van Pink Faun, switches van Zyxel.
  Mijn Zyxel switches hebben allen een eigen (interne) voeding dus geen adapter.
  De switches krijgen stroom via audiofiele powercords.
  mijn modem (fritzbox) heb ik voorzien van een lineaire voeding( ringkern trafo).
  Als nas heb ik een Synology Ds118, deze heeft goede hardware (processor enz.) , kan 4k. weergeven, dus mag muziek geen enkel probleem zijn.
  ik heb ook een WD nas, my cloud, de Synology klinkt beter.
  Ook heb ik 2 jitterbugs van Audioquest, een voor mijn nas en een voor mijn streamer.
  daar mijn nas en modem niet op mijn audiogroep zitten, heb ik in het stekkerblok waar het modem en de nas zijn aangesloten ook een netfiltertje aangesloten.
  Alle kleine en grotere stapjes helpen.

  • Hoi Nick, ik weet niet of een speciale switch verschil zal maken ten opzichte van een gewone huis-tuin-en-keuken-switch, maar ik denk dat je wel verschil zult horen met een switch ertussen. En dat kan een heel gewone netgear van 25 euro zijn. Een paar cat 6B kabeltjes (3 euro per stuk) maken ook al veschil ten opzichte van de standaard netwerkkabeltjes. Probeer maar – voor rond de 30 euro kun je niet echt een buil vallen. 🙂

  • Het zou mij niks verbazen dat op het moment dat je de router vervangt door een switch, je geen internet meer hebt 🙂

   Wat mij verbaast is het kinderlijke geloof in de wonderen die dit soort apparaten kunnen bewerkstelligen.
   Met bits heeft het niks uit te staan, anders zou alles wat je over het netwerk doet niet functioneren.
   Met jitter heeft het niks uit te staan want alles wat over het netwerk komt is gebufferd.
   Blijft over “noise”, ruis in goed Nederlands.
   Dat is een prima meetbare grootheid.
   Ik zou die metingen eerst willen zien en uiteraard daar waar het er toedoet namelijk op de analoge out van de DAC voor dat ik enige cent aan dit soort vage audiofiele producten ga besteden.
   Tot die tijd hou ik het er op dat “noise” de nieuwe “jitter” is en dat al die goedgelovige schapen hier hun geld aan allerlei isolators gaan weggooien.

   Je moet er toch niet aan denken dat je net een kneiterdure streamer hebt gekocht van een prestigieus merk b.v. NAIM en dan ontdekken dat de galvanische isolatie volstrekt ontoereikend is. Dan ben je pas echt bekocht.

    • Juist Nick, Helemaal mee eens!
     Eerst luisteren en dan pas een mening vormen.
     Te veel mensen gaan alleen op “aantoonbaar” bewijs af, en vergeten te luisteren.
     En luisteren, .. daar draait het toch allemaal om in onze hobby?
     Niet alles is meetbaar, maar wel hoorbaar.
     Moet je natuurlijk we leen goed gehoor voor hebben…
     Met alle respect naar iedereen …

     • We kunnen wel stellen dat niet alles meetbaar is, maar dat betekent niet dat het niet zinvol het wel te doen.
      Dat de ene NAS beter klinkt dan de andere, daar kan ik me, ook zonder metingen, helemaal niets bij voorstellen. Zie de argumentatie van Vincent Kars, helemaal mee eens overigens.

      Probeer dan eens in klare taal uit te leggen wat de verschillen tussen de NAS-en of switches zijn en voor welke geluidsverbetering ze zorgen? En wat mij betreft hoef je dat echt niet met metingen te onderbouwen.
      Maar zomaar stellen dat de ene NAS de andere niet is, en dan gelijk concluderen dat de ene beter klinkt dan de andere, vind ik juist onze hobby ernstig tekort doen.

      Ik bedoel: Hoever wil je gaan met niet onderbouwde stellingen of niet te meten ervaringen en beweren dat ze wel waar zijn, of effect hebben etc.
      Wat ik ook al beweerd heb bij die LAN-isolator discussie: wanneer zo’n ding effect heeft, heb je massief andere problemen (gebrekkige aarde, of helemaal geen, of aardlussen etc.) die je dan eerst op moet lossen. En wanneer je dat voor elkaar hebt, kun je die LAN-isolator gerust weer op MP zetten. Dit soort oplossingen schaar ik in de categorie: Een bestaand probleem met een nieuw probleem proberen op te lossen.

      Overigens, een goed gehoor claimen is flauw . . . . . . . Daar kan niemand op reageren.

     • Een goed of slecht gehoor is het meest makkelijk te claimen van alles. Ga naar Beter Horen en voilá, je weet hoe het staat.

      Ik weet overigens dat ik een probleem heb in mijn stroomtoevoer welk ik niet op kan lossen zonder hak of breekwerk en woon in een huurhuis dus woningbouw is daar niet echt happig op. Dit is dan ook de reden dat de galvanische scheiding bij mij erg goed werkt omdat het het probleem maskeerd en ik er dus minder last van heb. Dezelfde galvanische scheider werkt bij mijn neef juist averechts daar hij wel een losse schonere groep heeft kunnen aanleggen dus je hebt daar volkomen gelijk in. Echter niet iedereen heeft dus de mogelijkheid om een of meerdere schone groepen aan te leggen en in dat geval help dus de galvanische scheiding perfect en is erg goed hoorbaar in mijn set.

      Dat de ene NAS beter klinkt dan de andere heb ik zelf geen ervaringen mee maar als een serieus iemand dat heeft getest op het gehoor wie ben ik om dan te zeggen dat hij of zij daarom liegt?

      Een beetje open mind kan echt geen kwaad Theo. Je zal verbaast staan wat voor wellend er voor je open gaat;-)