11.6 C
Haarlem
donderdag, juni 1, 2023
Home Hi-Fi De toekomst van radio

De toekomst van radio

1
De toekomst van radio

Hoe populair is luisteren naar radio eigenlijk nog tegenwoordig? Zit er toekomst in, of is het een langzaam uitstervend medium? Best een interessante vraag eigenlijk.

Bij de gemiddelde 35-plusser zal de radio waarschijnlijk nog regelmatig aan staan. Al was het maar omdat ze zijn opgegroeid met dat medium. Bij jongere generaties is het aloude systeem een veel minder vanzelfsprekend iets. Streaming vervangt radio steeds meer. We vonden een alleraardigste beschouwing over de toekomst van (FM) radio op CNET. Hoewel het artikel een duidelijk Amerikaanse invalshoek heeft, gelden veel van de observaties ook voor Nederland. Met name muziekzenders hebben of krijgen het moeilijk om jongeren aan te laten haken. Kijk alleen maar naar het steeds verder teruglopend aantal luisteraars bij 3FM, de publieke muziekzender. Radio 2 daarentegen is wel populair. Maar dat station trekt dan ook weer net wat andere en vooral oudere luisteraars. Radio 538 is een station dat goed presteert, maar zich ook aanpast aan de tijd. De doelgroep is de luisteraar tot 50 jaar. Dat trekt dus een breed publiek en geeft zekerheid voor de toekomst. 3FM richt zich vooral op jongeren en die luisteren dus niet meer.

Einde oefening?

Is het medium radio dan ten dode opgeschreven? We denken dat dat wel mee zal vallen, zeker in Europa waar nog altijd met duurbetaalde databundels gewerkt wordt als het gaat om mobiel internet. Even onderweg een paar uur streamen per dag kan dan duur uitvallen of je databundel voor de rest van de maand opstoken. Bovendien is er één fenomeen waarbij radio (nog) uitblinkt en dat is live verslag doen van gebeurtenissen. Nieuws dus. Daar zal altijd behoefte aan blijven. Wel geldt dat dankzij digitalisering (DAB) en het nagenoeg verdwijnen van AM-zenders een probleem ontstaat als het gaat om calamiteiten. Met een beetje planning kan je met een AM-zender het hele land bedienen in geval van een grote ramp. Bij FM-zenders lukt dat al niet meer. En bij DAB wordt het een drama, want lang niet iedereen beschikt over een portable DAB-radio.

Toekomst

Voorlopig zien we radio nog lang niet verdwijnen. Wel zullen stations zich aan moeten passen aan de nieuwe generatie luisteraars. Minder blabla en meer muziek op de muziekzenders bijvoorbeeld. Maar ook meer actueel nieuws op de daarvoor bedoelde nieuwszenders. Tegelijkertijd koppelen met nieuwe (en inmiddels alweer tamelijk oude) media. Denk aan podcasts, terugluisteren enzovoorts. In Nederland doen we dat inmiddels helemaal zo slecht niet. Verder misschien toch ook nog tenminste één FM-zender in bedrijf houden voor noodgevallen.

1 REACTIE

  1. Radio is voor mij niet iets noodzakelijks.
    Streamen is peperduur, dus gewoon mijn eigen gekochte muziek op een stick en luisteren maar.

    Thuis luister ik naar een gerne zender die mijn provider aanbied, en dat is een classic rock zender. Zo heb ik het Nederlandse Alquin leren kennen.
    Radio 2 is zo als altijd een fijne zender. De top2000 is het hoogtepunt en wordt intens beleeft. Altijd huilen als het voorbij is. En erna gaat radio2 uit om weer in December uit de motte ballen te halen.

    DAB is over en uit.