10.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Muziek Molukse liederen, Satie en meer in Vrije Geluiden

Molukse liederen, Satie en meer in Vrije Geluiden

0
Molukse liederen, Satie en meer in Vrije Geluiden

Komende zondag kunt u in Vrije Geluiden genieten van Molukse liederen, een expressieve vertolking van Satie en een bijzonder muziekproject. Kijken en luisteren dus voor als u van dit soort muziek houdt.

Komende zondag (NPO 1, 10.30 uur) ontvangt Giovanca ontvangt zangeres Jessica Manuputty, pianist Reinbert de Leeuw en het project Shapes of Time van Mark Haanstra en Oene van Geel. Jessica Manuputty is een Nederlandse zangeres van Molukse komaf en muziek is in haar familie altijd heel belangrijk geweest. Nadat ze onder meer als backing van Jett Rebel werkte, bracht ze vorig jaar een plaat uit met Molukse liedjes, die ze vooral veel met haar familie speelde.

Satie

Terug naar de jaren zestig, waarin pianist en componist Reinbert de Leeuw een lans brak voor de destijds nagenoeg vergeten Franse componist Erik Satie, een man die rond de vorige eeuwwisseling volledig tegen de tijdgeest in componeerde. Satie schreef korte, uitgeklede muziek. In de handen van De Leeuw werd iedere tempowisseling en wending in het werk van Satie ongekend expressief. De Leeuw verkocht er talloze platen mee. In de uitzending speelt De Leeuw de zes Gnossiennes van Satie.

Pinhole camera

Tot slot Shapes of Time, een project van bassist Marc Haanstra, altviolist Oene van Geel, beeldmaker Udo Prinsen en gitarist Raphael Vanoli. Het vertrekpunt van het project is een verzameling foto’s van een pinhole camera die twee maanden op Spitsbergen stond. Haanstra en Van Geel hoorden daar muziek bij en zondag is het resultaat te horen.

Vrije Geluiden op Radio en Internet

  • Zaterdag 12 mei om 21.00 uur op NPO Radio 2 Soul & Jazz; Een terugblik op de 2016-editie van North Sea Jazz met live-opnames van JamesZoo Quintet, Kneebody, Thundercat.
  • Zaterdag 12 mei om 23.00 uur op NPO Radio 4
  • Zondag 13 mei om 23.00 uur op NPO Radio 4; Elk weekend verrast Tom Klaassen ons met oude platen, nieuwe CD’s, concerttips en muzikale ontdekkingen.

Meer info op de bijbehorende website: www.vpro.nl/vrijegeluiden. U vindt hier dingen als artiestenprofielen, interviews, terugkijken en terugluisteren, de mooiste festivalopnamen en veel meer.