28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Streaming Audio Technics Tracks download store stopt

Technics Tracks download store stopt

0
Technics Tracks download store stopt

In Nederland is de Technics Tracks – een online winkel voor high-res en cd-kwaliteit audio – waarschijnlijk niet zo bekend. Maar in de VS, Duitsland en Engeland wel. De store gaat stoppen.

Het lijkt wat zinloos om nieuws te presenteren over een online muziekwinkel die in Nederland nauwelijks bekend is. Je kunt bij Technics Tracks zelfs niet eens aankopen doen vanuit ons land. Dat de dienst gaat stoppen zal de meeste Nederlanders dan ook koud laten. Desondanks is het wel degelijk een interessant gegeven. Als we namelijk naar de reden van de sluiting kijken, lezen we het volgende: ‘Following the market developments of streaming and downloading services as well as the general industry trends in the high-end audio segment we have decided to discontinue the Technics TRACKS platform and exclusively focus on our digital and analogue premium audio devices’. Ofwel: Technics stopt er (onder meer) mee vanwege de ontwikkelingen betreffende streaming.

Streaming nekt downloaden?

In dat opzicht werpt het een vraag op. Want wat is de toekomst van online muziekwinkels die downloads aanbieden? Platenmaatschappijen zien natuurlijk veel liever dat u zich abonneert op een streamingdienst. Veelal belandt de muziek daarmee niet in (onversleutelde) toestand op een harde schijf bij u thuis. Losse aankopen leveren maar één keer geld op, streaming levert een eindeloze stroom aan geld op. Tegelijkertijd zorgt het voor net wat meer controle betreffende de illegale verspreiding van muziek in de allerhoogste kwaliteit. Kortom: de platenmaatschappijen zien het liefst een toekomst met alleen maar streaming.

Vervelend voor liefhebbers

Toch is streaming only een vervelend scenario voor de echte muziekliefhebber die gewoon een eigen verzameling muziek wil opbouwen. In de vorm van highres tracks die via bijbehorende high-end apparatuur wordt afgespeeld. Desnoods onderweg via een portable high-end speler. Streaming is ook een gruwel voor puristen als het gaat om timing en andere klokgerelateerde zaken. Kortom: het is te hopen dat niet alle muziekwinkels in de komende jaren de deuren gaan sluiten. Al kan een platenmaatschappij het leven daarvan natuurlijk wel heel moeilijk maken door muziekcatalogi simpelweg terug te trekken.