17 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Hi-Fi Atoll P300 Signature voorversterker

Atoll P300 Signature voorversterker

5
Atoll P300 Signature voorversterker

Importeur en distributeur Belram brengt de nieuwe P300 Signature voorversterker vam Atoll onder de aandacht. Desgewenst prikt u hier ook nog een optionele DAC-module in. Kijk ook meteen even naar de bijpassende eindversterker AM 200 Signature.

Veel gebruikers (en fabrikanten) van high-end apparatuur hebben een voorkeur voor losse componenten. In de woorden van Belram: ‘Deels geven fabrikanten van high end audioapparatuur de voorkeur om uiterst geavanceerde elektronica in afzonderlijke elementen op te bouwen, om hun knowhow tot in het uiterste te kunnen uitdrukken en demonstreren. Een voorversterker en een eindversterker van hoog niveau, hebben elk een specifieke voeding die is aangepast aan hun behoeften. De micro-informatie in de muzikale boodschap komt hierdoor beter tot zijn recht. Als u op zoek bent naar onvoorwaardelijke prestaties, waar plaats en prijskaartje geen probleem is, geef dan de voorkeur aan afzonderlijke elementen’. Deelt u deze mening, dan is er bijvoorbeeld de nieuwe Atoll P300 Signature voorversterker.

PR300 Signature

Het frontpaneel is van geborsteld aluminium en beschikbaar in twee afwerkingen (zilver en zwart). De PR300-Signature heeft een OLED-display met een laag verbruik en biedt 5 stereo-ingangen, een bypass-ingang en twee lijnuitgangen om een of meer eindversterkers te sturen. Verder heeft hij ‘een klassieke ergonomie en soberheid zoals gebruikelijk bij Atoll’. Deze audiofiele voorversterker biedt een optionele DAC-kaart, die identiek is aan de geïntegreerde IN200 Signature, met 2 coaxiale ingangen, 2 optische ingangen en 1 USB-B ingang. Deze module heeft ook een Bluetooth-ontvanger.

Keuze van de componenten

‘Het Atoll-team heeft er opnieuw voor gekozen om de audiotrappen van dit model uit te rusten met afgeschermde Mundorf MKP-condensatoren om zo doorslaggevende dB’s in signaal-ruisverhouding te verkrijgen, wat een onmiskenbare winst op de muzikale kwaliteiten oplevert. Bovendien is het volumebeheer nu toevertrouwd aan een dubbele vermogensverzwakker (1 per kanaal) voor een ongeëvenaarde nauwkeurigheid en gereduceerde overspraak tot zijn eenvoudigste uitdrukking (net zoals op de Atoll IN 300). De voeding is, zoals altijd bij Atoll, over gedimensioneerd met een 330 VA ringkerntransformator, waardoor de voorversterker in staat is om elk signaal, hoe moeilijk ook, zonder te verzwakken en met buitengewone nauwkeurigheid het signaal kan uitzenden naar de versterker eindtrappen die erop zijn aangesloten, met openheid, plaatsing en definitie. Hoogwaardige schakelaars en een doordacht ontwerp maken het plaatje compleet’, aldus Belram.

Even wat gegevens op een (praktisch) rijtje:

 • 8 mm aluminium frontpaneel, 1,5 mm metalen chassis, aluminium knopen
 • Directe toegang tot ingangen via afstandsbediening en frontpaneel.
 • By-pass ingang
 • OLED display met lag verbruik
 • Volledige afstelling (via voorpaneel en afstandsbediening) van volume en balans
 • Volume per dubbele verzwakker: 1 per kanaal.
 • Trigger 12V

 

Optionele DAC-kaart

Een kaart met digitale ingangen is zoals gezegd optioneel verkrijgbaar. Deze omvat:

 • 1 Bluetooth-ontvanger: directe digitale verbinding met AKM-audioconverter.
 • 2 Coaxiale ingangen (24Bit/192kHz)
 • 2 Optische ingangen (24Bit/192kHz)
 • 1 USB-B-ingang: PCM & DSD
 • Audio-converter: AKM – AK4490
 • PCM-stream van 16-bit tot 32-bit PCM tot 384 kHz op USB-B (asynchroon) ingang.
 • DSD-stream: DSD64 en DSD128.
 • USB-interface: XMOS met speciaal door ATOLL ontwikkeld programma.

AM 200 Signature

We pakken meteen maar even de ‘bijbehorende’ eindversterker mee in de vorm van de Atoll AM 200 Signature. ‘Deze stereo power amp is net zo comfortabel in een Home Cinema systeem als in een ambitieuze high fidelity stereo-installatie, single of multi-amp (meerdere units overbrugd in mono, waardoor het vermogen van elk blok verdubbelt). De AM200 Signature is voorzien van volledig uitgebalanceerde (symmetrische) discrete componenten, een dubbele paar MOS-FET-transistorenuitgang op elk kanaal, 2 ringkerntrafo’s van 330 VA elk voor een onmiddellijke reactive met een onberispelijke controle van de gebruikte luidsprekers. Opmerkelijk is dat de audiotrap is uitgerust met afgeschermde Mundorf MPK condensatoren die de signaal-ruisverhouding aanzienlijk verbeteren, net zoals bij de geïntegreerde IN300 en IN200 Signature. Het resultaat is een aanzienlijk verbeterde muzikale kwaliteit. Merk op dat deze eindversterker overbrugbaar is (omvormen in monoblok) met een duidelijke vermogenswinst. Hij levert 2 x 120 Watt onder 8 Ohm (2 x 200 Watt onder 4 Ohm) en werkt in klasse A tot 2 x 50 Watt, wat alle verzoeken weet te beantwoorden. Vanaf heden in demo bij Hifi Home (Brugge) & CineHome (St. Niklaas)’, zo laat de importeur-distrubuteur weten.

De technische gegevens op een rij:

 • Voeding 670 VA
 • Totaal capaciteiten 62 000 µF
 • Aantal ingangen 1 (+1 uitgang)
 • Ingangsimpedantie 220 kohms
 • Gevoeligheid 1.77 V
 • Signaal-ruisverhouding 100 dB
 • Vervorming bij 1 kHz 0,005%
 • Bandbreedte 5 Hz-100 kHz
 • Stijgingstijd 1,3µs
 • Afmetingen 440*90*280mm
 • Gewicht 11 kg
 • Benelux distributie
 • Afwerking : alluminium zilver of zwart

Prijs PR300 Signature : €1400; prijs optionele SigNum plug & play board voor PR300 Signature : €300; prijs AM200 Signature : €1200

5 REACTIES

 1. Wat ik niet begrijp dat apparatuur van dit kaliber, -inwendig niets op aan te merken- er ook geen XLR uitgangen naar de eindversterker(s) gemonteerd zijn. Waarom wordt dit hoofdzakelijk in de pro apparatuur toegepast? Het wordt tijd dat High End overstapt met XLR als standaard, de RCA pre out blijft aanwezig want er zijn nog veel versterkers (van uitstekende kwaliteit) die de XLR ingang missen. Hier http://alpha-audio.nl/hifi-wiki/xlr-plug/ zeer duidelijk uitgelegd. Het enige nadeel, het zijn geen dunne draadjes. Nog een voordeel, gebruik je actieve !uidsprekers dan, vormt de lengte van draad geen probleem, tussen de voorversterker / mengtafel en boxen of versterker(s). Met RCA, dan mag deze kabel echt niet te lang zijn.

 2. Beste,

  Dit kan mits een optionele phonokaart zoals vermeld op de Atoll site : https://www.atoll-electronique.com/fr/produits/preamplificateurs/preamplificateur-pr300sig/

  Vermoedelijk dezelfde module als voor de vorige modellen zoals op de Belram prijslijst :
  https://hifi.belram.be/wp-content/uploads/2018/04/ATOLL-ELECTRONIQUE-February-2018-BENELUX-PRICE-LIST.pdf

  Ik,heb deze voorversterker gehoord en deze is werkelijk fenomenaal met analoge signalen. Met de optionele DAC kan deze op even verbluffende wijze met digitale signalen overweg…