11.5 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi LP viert deze maand zeventigste verjaardag

LP viert deze maand zeventigste verjaardag

0
LP viert deze maand zeventigste verjaardag

De LP bestaat in juni alweer 70 jaar. Het allereerste exemplaar werd in 1948 door Columbia Records wereldkundig gemaakt.

Helemaal precies is de datum van de persconferentie die Columbia Records in 1948 gaf niet meer bekend. Genoemde data zijn 18, 20 en 21 juni. De plaats van de openbaring is wel vaststaand: het Waldorf Astoria hotel in New York. In ieder geval werd daar de allereerste LP van vinyl gepresenteerd die op de inmiddels bekende 33 1/3 toeren per minuut afgespeeld diende te worden. Het bleek uiteindelijk een blijvertje en de gouden standaard voor nog vele tientallen jaren vinyl. Feitelijk werden twee schijven onthuld: een 10 inch en 12 inch exemplaar. Minder dan 10 jaar later was het oude 78-toerenformaat uitgeroeid. Tot opluchting van velen, want de schellak schijven braken in stukken als je ze per ongeluk eens liet vallen.

Eerdere poging van RCA

In den beginne werden de 10 inch LP’s gebruikt voor de popmuziek uit die dagen, denk aan Frank Sinatra en co. 12 inch schijven waren bedoeld voor klassieke werken die veelal langer duurden. De LP evolueerde verder, tussen 1957 en 1958 verschenen de eerste stereo-exemplaren. De rest is – zoals men pleegt te zeggen – geschiedenis. Overigens zijn er wel pogingen van anderen geweest om meer aan muziektijd op een plaat te proppen. RCA waagde al een poging in 1931, bijvoorbeeld. Inderdaad ook af te spelen op de bekende 33 1/3-toeren. In eerste instantie bedoeld om uitzendingen op te bewaren en verkopen. Later verschenen kopieën van 78-toerenplaten van inferieure kwaliteit. Het betekende het vroegtijdige einde van een op zich mooie poging. Gelukkig is het later allemaal goedgekomen.