Western Electric kondigt WE 91E aan

0
De Western Electric 91E

Verliefd op de zwoele klanken van de aloude buis? Dan beantwoordt de aangekondigde Western Electric WE 91E versterker wellicht aan uw wensen.

De bij insiders welbekende buis WE 300B viert z’n 80ste verjaardag. En dat is reden voor feest bij Western Electric. Zo wordt de nieuwe WE 91E versterker uitgebracht. Uiteraard vindt u er de 300B in terug. Behalve dat de 91E een eerbetoon is aan deze buis, is de versterker tegelijkertijd een eerbetoon aan zijn welbekende voorganger in de vorm van de 91A. De nieuwe 91E levert een vermogen van 20 Watt per kanaal en blijft daarmee volgens de fabrikant ruim binnen de veiligheidsmarges.

Oud en nieuw

Oud en nieuw gaan overigens hand in hand in de 91E. Er is gekozen voor onder meer een klasse A2-opzet, constant current source (CSS) ofwel een vaste stroombron, en ringkerntrafo’s voor zowel voeding als uitgangstrappen. De bias wordt verzorgd door een microcontroller. Verder is voorzien in een phono-voorversterker die zowel met MM als MC-elementen overweg kan. Los van de stereo 91E plant Western Electric volgens eigen zeggen ook een mono-uitvoering met als typenummer de 91C Metropolis. Dezelfde technieken als die van de 91E worden wederom ingezet. Verder valt de bijzondere vormgeving op. Heel oneerbiedig zou je kunnen zeggen dat ‘t wat wegheeft van een Nespresso-machine. Maar da’s een beetje flauw natuurlijk. Het art-deco achtige ontwerp is namelijk gebaseerd op de film Metropolis van Fritz Lang. U kunt het monoblok zien op dezelfde pagina als hierboven gelinkt.