14.2 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Muziek Ontdekkingsreis muziek stopt rond de dertig

Ontdekkingsreis muziek stopt rond de dertig

6
Ontdekkingsreis muziek stopt rond de dertig

Uit een opvallend onderzoek van muziekdienst Deezer blijkt dat het ontdekken van nieuwe muziek ophoudt bij zo’n 31 jaar. Althans, bij onze oosterburen.

Gezien de resultaten van het onderzoek en de opgegeven redenen door de deelnemers, zal de situatie in Nederland niet heel veel verschillen met die in Duitsland. Helaas heeft streamingdienst Deezer ons land niet meegenomen in zijn onderzoek betreffende het ontdekken van nieuwe muziek. Gemiddeld houdt het op 31-jarige leeftijd op qua ontdekkingstocht naar nieuwe klanken. Vanaf dat moment wordt er alleen nog geluisterd naar wat men al kent en waardeert. Het betekent dat er een soort vastgeroeste persoonlijke hitlijst is ontstaan die grijsgedraaid wordt.

Druk, druk, druk…

Als reden waarom mensen geen nieuwe muzikale creaties meer willen uitproberen voert tijdgebrek de boventoon. ‘Drukke baan’, ‘Overvloed aan muziek’ en ‘kleinkinderen’ waren namelijk de belangrijkste door de onderzoeksdeelnemers genoemde oorzaken. Het hoogtepunt qua ontdekken van nieuwe muziek ligt rond de 27, op die leeftijd wordt er van alles aan nieuws en onbekends uitgeprobeerd. Daarna gaat het dus snel bergafwaarts. Misschien toch maar weer eens wat meer die aloude radio aanzetten? Dan wordt u immers ‘geforceerd’ geconfronteerd met klanken die u nog onbekend zijn. Of toch maar eens wat vaker op willekeurige tracks binnen uw streamingdienst klikken?

6 REACTIES

 1. Ik was 13 en van mijn gespaarde zak/verjaardags centjes kocht ik samen met mijn vader een koffergrammofoon een LP van de Rolling Stones en een single van de Small Faces.
  Nu ben ik 62 in alle tussen liggende jaren een mooie HiFi set opgebouwd en nu ontdek ik nog steeds voor mij nieuwe muziek zoals Angus & Julia Stone enzv.
  Ik blijf besmet met het HiFi virus en blijf mooie, leuke, goede muziek ontdekken, de mooiste hobby die er is!

 2. Dat onderzoek lijkt mij mij op een vaag fundament gebaseerd. In mijn beleving is het precies andersom. In de jongere jaren t/m pubertijd is het fastfood muziek – de top 50 van Veronica enz. – die je muzikale consumptie bepaalt.

  In latere fases komt de verdieping. Op zoek naar LP’s met “andere muziek”. En de geweldige collecties van Spotify en Tidal hebben mij de toegang tot mooie andere muziek een stuk toegankelijker gemaakt.
  En er is niets mooiers dan nieuwe muziek te ontdekken. En in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd: er is heel veel mooie nieuwe muziek. Ik herken me dus – gelukkig – helemaal niet in dit Duitse onderzoek.

  Juist mensen met een drukke baan adviseer ik snel eens een zoektocht langs één van de streaming diensten te gaan doen. Een goedkope en efficiënte manier van ontspannen.