13.9 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Ortofon brengt ‘feestcartridge’ MC Century uit

Ortofon brengt ‘feestcartridge’ MC Century uit

2
Ortofon brengt ‘feestcartridge’ MC Century uit

Ortofon bestaat op 9 oktober dit jaar 100 jaar en dat is natuurlijk reden voor een feest. En jubileumproducten zoals dit gloednieuwe MC Century cartridge.

Honderd jaar fabrikant van audio-apparatuur is natuurlijk een absolute mijlpaal. Dan kan je met recht zeggen dat je bedrijf succesvol is. En gestoeld op een eeuw ervaring. Dat is weer eens wat anders in deze tijd waar techbedrijven snel opkomen en al even snel weer verdwijnen. Het Deense Ortofon heeft het in ieder geval gepresteerd. Opgericht in 1918 draait het nog steeds sterk. En dat met een product dat zo ongeveer even oud is: pick-up elementen. Vanzelfsprekend profiteert het bedrijf enorm van de huidige vinyl-opleving. Maar ook daarvoor stoomde het gestaag door. Want zo gebruiken DJ’s – onafhankelijk van de vinyl-hype – graag platen. En voor die doelgroep heeft Ortofon ook heel veel speciale elementen in het assortiment. Maar voor thuisgebruikers is er nu een nieuw ‘jubileum-element’ in de vorm van de MC Century limited edition.

Oud en nieuw

In de MC Century vindt u alle ervaring van het bedrijf terug. Oude, bewezen technieken zijn gecombineerd met moderne inzichten en fabricagemethoden. Zo is de behuizing gemaakt volgens het huiseigen SLM fabricageproces. Hierbij worden titaniumdeeltjes laag voor laag gesinterd. Het levert een behuizing uit een stuk op waarbij geen materiaal verloren is gegaan. Bovendien is elke behuizing uniek, bij nauwkeurige observatie is het oppervlak van elk exemplaar net weer een beetje anders gestructureerd. Voordeel van SLM is dat de dichtheid van het materiaal nauwkeurig beheerst kan worden, wat een optimale interne demping oplevert.

Echt gelimiteerd

De volgens de fabrikant op een specifieke wijze gepolijste naald en diamant ‘van de beste kwaliteit’ beschikt over een lang verticaal contactvlak. Deze vorm komt zo dicht als mogelijk bij de vorm van de naald die gebruikt wordt om een master te snijden. Verder zijn naald en naaldarm gekoppeld aan een nieuw pick-upsysteem, gebaseerd op het MC Anna-systeem. Op de pagina die bij de MC Century hoort leest u nog veel meer over wat er inwendig aan technisch geweld wordt ingezet. Overigens is het een echt gelimiteerd cartridge: er worden er maar honderd van gemaakt. De prijs ligt rond de €10.000 per stuk. Maar dan hebt u ook wel iets heel bijzonders. Binnenkort leverbaar!

2 REACTIES