Oude meuk is leuk, terug naar het verleden

2
Oude meuk is leuk, terug naar het verleden

Er zijn legio hobbyisten die zich bezighouden met oude hifi-apparatuur. Voor sommigen is het verzamelwoede, anderen zweren bij de klanken van weleer.

Retro is op alle fronten in, ook op het gebied van audio. Kijk alleen maar naar de meer recente vinyl-rage, inmiddels gevolgd door cassettebandjes. Het antwoord op de vraag of er echt logica achter zit om terug te keren naar technisch gezien minder schone media laten we wijselijk in het midden. Het is uiteindelijk immers een kwestie van persoonlijke smaak en het gehoor waar u mee gezegend bent. Datzelfde geldt voor retro-hifi. Dat is een bloeiende hobby en niet sinds kort. De titel van dit bericht komt ook niet zomaar uit de lucht vallen, het begin is het motto van de Facebook-groep ‘Toen Was HiFi Nog Heel Gewoon (Ouwe Meuk Is Leuk)’. Het is een van de vele pagina’s die zich bezighoudt met hifi-apparatuur van weleer. Laat u overigens niet afschrikken door het feit dat ‘t een besloten groep is, aanmelden is zo geregeld.

Spreekspoel opnieuw wikkelen geen probleem

Het overgrote deel van hifi-fanaten in deze en soortgelijke groepen betreft echte liefhebbers. Die vooral hun hand ook niet omdraaien voor een stukje techniek. En dan doelen we niet alleen op de soldeerbout ter reparatie, maar ook op het compleet restaureren van behuizingen en meer. Zelfs het uit elkaar halen van luidsprekers (en dan ook echt de speaker zelf) tot en met opnieuw wikkelen van de spreekspoel wordt niet geschuwd. En dat alles om het beste uit een apparaat te halen. In dat opzicht verschillen de retro hifi-fanaten dus niet echt van meer reguliere audiofielen. Ook zij zijn op zoek naar het ultieme geluid.

Interessante hobby

Onderschat die oude apparatuur overigens ook zeker niet. Luidsprekers uit de jaren zeventig kunnen bijvoorbeeld fantastisch klinken. En hoewel ook niet heel goedkoop voor de meest populaire modellen, toch nog net wat meer betaalbaar dan veel high-end speakers van vandaag de dag. Het is in ieder geval erg leuk en interessant om te zien wat er zoal in de retro-scene gebeurt. Kijk er ook beslist niet op neer, daarmee doet u het fenomeen beslist tekort. Een kundig reparateur/restaurateur kan zonder meer wonderen verrichten. En bedenk ook dat regelmatig high-end-spullen van meer recente datum na een overlijden door onwetende familieleden simpelweg in de kringloopwinkels belanden voor aantrekkelijke prijzen. Dat maakt het begrijpen van ‘jagers’ op oudere hifi-spullen ineens een heel stuk beter te begrijpen. En verder geldt dat als u een beetje gevoel voor techniek hebt, het meelezen met avonturen van anderen gewoon interessant is.

2 REACTIES

  1. Naim apparatuur, hoe oud ook, kan je opsturen naar de fabriek om te laten overhaulen. Hierbij worden de eventuele defecten gerepareerd en delen vervangen (elco’s) zodat het apparaat weer aan de originele specificaties voldoet….. Dat noem ik nou goede service en liefde voor het gemaakte hifi product….