11.1 C
Haarlem
donderdag, juni 1, 2023
Home Streaming Audio Streamen verslaat cd bij onze oosterburen

Streamen verslaat cd bij onze oosterburen

5
Streamen verslaat cd bij onze oosterburen

Het zat er natuurlijk aan te komen, maar de tekenen dat de cd het aflegt tegen streamen worden steeds duidelijker. In Duitsland is streamen nu voor het eerst groter.

Op de Duitse website Like HIFI lezen we dat streamen voor het eerst meer omzet heeft gegenereerd dan de verkoop van cd’s. En daarmee lijkt het einde van het (veelal) zilverkleurige schijfje ingeluid te zijn. De reden ligt voor de hand: distributie via streamen is stukken eenvoudiger dan via een cd. Bovendien kan de kwaliteit – afhankelijk van de streamingdienst – ook beduidend beter zijn. Verder geldt natuurlijk ook dat streams goed zijn te beveiligen via DRM, wat een prettige gedachte is voor platenmaatschappijen. Omdat streamingdiensten abonnementsgebaseerd zijn, leveren ze op termijn ongetwijfeld ook meer geld op. Om uw favoriete albums te kunnen blijven beluisteren moet het abonnement immers verlengd worden. Of dat soort verschijnselen positief voor de consument zijn laten we wijselijk in het midden.

Vinyl waarschijnlijk wel een blijvertje

In het genoemde artikel lezen we overigens ook dat vinyl in Duitsland maar een paar procent van de totale muziekdistributie bedraagt. Toch beweert de auteur – waarschijnlijk terecht – dat daar waar de cd uiteindelijk echt zal verdwijnen, vinyl altijd een niche-product zal blijven. Omdat het een analoog product is en daarmee een unieke positie inneemt. In ieder geval is bij onze oosterburen een bijzondere mijlpaal bereikt.

5 REACTIES

  1. Hallo hifi liefhebbers. Iedereen beslist natuurlijk zelf wat hij wil met hifi, ook qua investering in Cd’s e.d. Wat Alpha Audio hier volgens mij willen zeggen is dat Cd’s op zijn retour zijn en dat is niet doordat een gemiddelde consument een bepaald budget heeft voor Cd’s of vinyl. Het is denk ik een feit en komt door de technologische ontwikkelingen; ook op hifi en high end gebied. Voor degenen die minder thuis zijn in de taal van onze oosterburen het verhaal van Like Hifi gevisualiseerd.

    https://www.modernhifi.de/deutsche-musikindustrie-audio-streaming-umsatzreport-2018/

  2. Hallo Ruud,
    Wanneer je stelt dat de “consument” 60-80 euro per jaar uitgeeft aan CD en vinyl, dan kun je niet zomaar de volle abonnementskosten per individu noemen als vergelijk. Je moet dan dezelfde rekenfactor op de 120 euro toepassen als in de test met vinyl en CD. Wanneer bijvoorbeeld “de” consument alle Nederlanders zijn boven de 21, moet je dus dezelfde factor toepassen op de abonnementsprijs. Ik wed dat die dan vele malen lager ligt dan de 60-80 euro.

  3. Een logische ontwikkeling voor zowel de CD als het Vinyl. Maar de gemiddelde consument is wel meer geld kwijt aan deze trend. Uit cijfers blijkt dat de consument aan CD’s en Vinyl rond de € 60-80 per jaar uitgaf. Een gemiddeld Hifi abonnement kost als gauw € 120,00 per jaar. Maar daar krijg je wel meer voor: een grotere collectie en inderdaad soms betere kwaliteit. Maar het kost wel wat. De macht van de “platenbazen” is er dus niet minder op geworden.

    Nog interessanter is de richting waar streaming zelf naar toegaat: wordt het digitaal streamen via internet of blijft de lokale opslag toch de voorkeur hebben. En dan bij dit laatste weer de vraag: lokaal via een NAS of opslag server/streamer ? Naar die ontwikkelingen en de kwaliteitsverschillen ben ik wel benieuwd.