Techmoan duikt in het wondere hifi-verleden

0
Het kanaal van Techmoan is zonder meer aanbevelenswaardig voor een ieder die een beetje van (obscure) (audio)techniek houdt

Soms kom je alleraardigste kanalen op YouTube tegen, zoals dit van Techmoan. Daar valt veel te halen voor liefhebbers van geluid (en ook beeld) met nostalgische gevoelens.

Toegegeven: het is niet alleen audio wat u aantreft op het YouTube-kanaal van Techmoan. En om het goed te kunnen volgens moet u de Engelse taal ook behoorlijk beheersen. Is dat laatste het geval, dan kan de pret beginnen. Want er zijn wel heel bijzondere en obscure apparaten te vinden die alhier de revue passeren. Wist u dat er bijvoorbeeld opneembaar ‘papier’ bestond, om maar wat te noemen? Werd gebruikt in het onderwijs in de VS. Het principe is simpel: een vel papier aan de achterkant voorzien van een flinterdun ferroxide-laagje. Inderdaad: hetzelfde spul als bijvoorbeeld gebruikt bij audiocassettes. Door simpelweg een in een spiraal bewegende aftast (en opname)-kop op over die achterkant te bewegen kan geluid ten gehore gebracht worden en (of) opgenomen. De kwaliteit valt alleszins mee. Het is maar een van de vele wonderlijke apparaten die u hier aantreft.

LP van binnen naar buiten afspelen

Ook interessant is de van binnen naar buiten spelende platenspeler, de achterliggende filosofie is zo dom nog niet. En ach, als we het dan toch over vinyl hebben: het op een LP rondrijdende autootje met een naald aan de onderkant plus ingebouwde versterker en speaker ontbreekt natuurlijk ook niet. Zonder meer een kanaal om eens af te struinen in een paar verloren uurtjes. Leer apparatuur uit vervlogen tijden kennen en verbaas u over de inventiveit. High-end is het vaak niet, maar technisch gezien – wat ons betreft – de moeite waard.