12.8 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi Fidelizer 8.2 uitgebracht, optimaliseer Windows voor audio

Fidelizer 8.2 uitgebracht, optimaliseer Windows voor audio

0
Fidelizer 8.2 uitgebracht, optimaliseer Windows voor audio

Tijdens een gemiddelde Windows-sessie draaien er nogal wat achtergrondtaken. Fidelizer temt ze en zorgt voor een optimale audio-omgeving.

Windows is eigenlijk niet echt het meest handige besturingssysteem voor timing-kritische toepassingen. Er draaien simpelweg veel te veel programma’s en processen op de achtergrond. En als je als gebruiker je muis een paar minuten niet beweegt of geen toets indrukt, start er nog veel meer op aan onderhoudstaken. Denk aan bijvoorbeeld schijfdefragmentatie of iets dergelijks. Juist tijdens het afspelen van muziek zit u vaak niet ‘actief’ achter de computer (tenzij het achtergrondmuziek voor uw werkzaamheden is…) Kortom: de kans dat er iets mis gaat met een continue geluidsstream is dan behoorlijk groot. De tool Fidelizer – waarvan zojuist versie 8.2 is verschenen – zorgt voor een getemd Windows. Daarnaast krijgen audiotaken een hogere prioriteit. Ook systeem- en netwerkgebruik worden geoptimaliseerd door Fidelizer. Services en processen die niet noodzakelijk zijn voor audioweergave worden stopgezet of op minimale prioriteit gezet.

Met beleid

Het is uiteraard zaak om een diep in het systeem ingrijpend programma als dit met enig beleid te gebruiken. Verwacht geen soepel draaiend systeem als u er bijvoorbeeld tegelijkertijd ook nog mee wilt Photoshoppen, browsen, tekstverwerken en mailen. Het is echt bedoeld om een systeem op één specifieke taak te laten focussen, namelijk het afspelen van audio. Een prima programma dus bijvoorbeeld om te installeren op een pc of laptop die alleen bedoeld is voor het afspelen van audio en audiostreams. Fidelizer is verkrijgbaar in drie versies. Ten eerste een gratis exemplaar, waarbij de instellingen na een herstart van uw computer verloren gaan. Dat kan zelfs handig zijn als u eerst eens wilt experimenteren met de software of als u uw computer toch ook nog voor andere zaken wilt gebruiken. De Plus-versie a $39,95 biedt meer mogelijkheden en belooft een betere geluidskwaliteit door nog verdere optimalisatie. Tot slot is er de Pro-versie a $69,95. Deze bewaart instellingen wél permanent (als u dat wilt) en biedt nog meer verbeteringen en meer audioprofielen aan boord. U vindt de software alhier; na even een stukje naar beneden scrollen.