15.2 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Streaming Audio T+A MP 8 nu Roon Ready, streamen maar dus

T+A MP 8 nu Roon Ready, streamen maar dus

7
T+A MP 8 nu Roon Ready, streamen maar dus

De T+A MP 8 heeft het predicaat Roon Ready verworven. Het betekent dat deze digitale duizendpoot naadloos integreert met het Roon ecosysteem.

De MP 8 van T+A is een wel heel veelzijdig apparaat. Het is een cd-speler, FM, FM-HD en DAB+-tuner, een Bluetooth streaming module en een streaming client samengebald in één machine. Met deze laatste optie – streaming – verbindt u eenvoudig met diverse online streamingdiensten, of speelt u lokaal op het thuisnetwerk beschikbare muziek af. En bij al deze functionaliteit is nu ook een Roon Ready-certificering gekomen. Het zorgt voor een wel heel compleet en veelzijdig geheel. Voor T+A is het overigens het eerste product voorzien van Roon Ready. Eerder al was de DAC 8 DSD Roon Tested, maar Roon Ready is het hoogst haalbare. Alleen met dat certificaat weet u zeker dat alle functies werken zoals ze moeten werken; zoals door Roon bedoeld.

‘Oud’ en nieuw

De MP 8 ondersteunt feitelijk alle digitale formaten die u zich maar kunt wensen. Het apparaat is erg interessant voor een ieder met een uitgebreide cd-collectie die tegelijkertijd ook toegang wil tot streamingdiensten. En soms ook wel eens vanaf een Bluetooth-apparaat zoals een smartphone in hoge kwaliteit muziek ten gehore wil brengen. Voor dat laatste staat aptX garant. Meer informatie over de MP 8 vindt u op de bijbehorende productpagina.

 

7 REACTIES

 1. Ik heb een T+A-MP2000R daarin zit dezelfde DAC, ik heb deze laten ombouwen tot een T+A-MP2000R-MK2 welke ook Roon ready is. Ik heb nu het volgende probleem dat deze nu hij Roon ready geworden is geen native DSD meer afspeelt. Het hoogst haalbare is nu PCM 32-192. Wat doe ik verkeerd en wat zie ik over het hoofd? Of is de ombouw ergens fout gegaan? Wie weet meer?

   • Ik heb contact met T+A gehad, antwoord vandaar schiet ook niet echt op.
    Het lijkt erop dat Roon Ready apparaten alleen over het netwerk werken. Roon ziet een Roon Ready apparaat op het netwerk en stuurt dan de muziek van NAS of computer over het netwerk naar de DAC. Dus alleen over het netwerk. Over het netwerk kan géén native DSD afgepeeld worden, punt. Dus om native DSD te kunnen afspelen moet je de DAC gewoon op de ouderwetse manier aansturen, dus via een USB driver (Windows systeem) en dan in Roon deze USB driver gebruiken, dan werkt het wel. Selecteer je dan toch weer het Roon Ready kanaal op je systeem schakelt deze gewoon terug op netwerk bestandsoverdracht en Roon converteert dan de DSD bestanden terug tot een lagere kwaliteit PCM. Behalve dat de PCM bestanden soms van slechtere kwaliteit zijn dan DSF bestanden is vooral de data over het netwerk ontzettend veel slechter dan rechtstreeks zonder conversie over de USB. Ik heb dus een T+A MP2000R MK2 met een USB 1bit DSD DAC en in mijn Roon computer zit ook nog een hoogwaardige JCAT USB kaart welke dan weer met een hoge kwaliteit AudioQuest USB kabel rechtstreeks met elkaar zijn verbonden. Dat is vele malen beter dan de muziek over het gewone netwerk versturen, en het is dan weggegooid geld om zo’n dure USB DAC te kopen en deze dan maar niet te gebruiken omdat Roon Ready dat gewoonweg nog niet kan.
    Dit geld trouwens ook voor de T+A MP8, die heeft dezelfde USB DAC.

    • Reactie van T+A zelf:

     Dear Mr van der Stegen,

     the playback of DSD audio files seems to be possible as you write, but cannot be controlled via Roon.

     It would be the best, if you don’t use the Roon function of the streaming client at the moment, but only connect the device to your Roon-Core computer via USB cable and then play both PCM and DSD via the USB connection via Roon. It is important that the Roon Core runs on a Windows PC.

     For our devices, an update for the playback of DSD files via the streaming client is planned for the long term. With this planned update Roon would simply transfer all files in their native form to our streaming client, no matter if DSD or PCM.

     With best regards

     T+A elektroakustik GmbH & Co. KG
     Bernd Mölling

     Planckstr. 9-11

     D-32052 Herford
     Tel.: (0049) 52 21 / 76 76 – 53 (Mo. – Do. 9:30 – 12:00, 14:00 – 16:30, Fr. 9:30 – 12:00)
     Fax: (0049) 52 21 / 76 76 – 67
     Web: http://www.ta-hifi.com
     Mail: mailto:[email protected]

     • Beste Jan,

      OK: dat is vrij verhelderend. Nu is het wel zo dat ROON altijd iets lekkerder klinkt (is mijn ervaring). En ook via USB heb je daar profijt van. Echter is het wel maf dat DSD nu niet werkt.

     • Hallo Jaap,
      DSD werkt wel als je de DAC rechtstreeks aanstuurt. Dus in Roon moet je dan de DSD USB selecteren (hiervoor moet je dus wel een driver installeren (Windows) en dan de (in mijn geval dus) T+A USB ASIO 1.03 asio selecteren, dan gaat hij wél rechtstreeks naar de USB DAC en speelt native DSD.
      Selecteer je in Roon echter de Roon Ready instelling dan gaat alles over het netwerk en kun je dus alleen PCM bestanden afspelen. Roon converteert dan de DSD terug naar PCM. Roon Ready gaat (nog) niet via de USB.

      Je kunt je wel voorstellen dat in mijn opstelling, een Roon computer met alle muziek intern op diezelfde computer met een JCAT USB kaart en dan een AudioQuest USB kabel rechtstreeks naar de DAC USB ingang veel beter klinkt dan Roon die de muziek van die computer over een eenvoudig intern netwerk via een eenvoudige netwerkkabel via een switch met schakelende voeding en dan nog een eenvoudige netwerkkabel naar de netwerk in gang van de DAC gaat en dan ook nog eens alle DSD bestanden real time terug converteert naar PCM.

      Roon Ready is dus momenteel een achteruitgang t.o.v. de ouderwetse manier van bedienen. Roon Ready is dus nog niet ready zullen we maar zeggen.