12.2 C
Haarlem
donderdag, juni 1, 2023
Home Winkels Utrechts Radio Centrum elektronica stopt ermee

Utrechts Radio Centrum elektronica stopt ermee

1
Utrechts Radio Centrum elektronica stopt ermee

De laatste échte Elektronicawinkel in hartje Utrecht stopt ermee. Na decennia lang Utrechters van elektronische onderdelen, service en reparatie te hebben voorzien is het over.

Iedere Utrechter die ook maar een beetje gevoel voor elektronica had is er ongetwijfeld wel eens geweest: Radio Centrum in de Vinkenburgstraat. Al in 1937 werd de zaak geopend en leverde het hobbyisten en professionals elektronische onderdelen naar wens. Of meetapparatuur, soldeerbouten en andere bijbehorende zaken. Plus een bijbehorende praatje, tips en gezelligheid. Vele decennia lang was het dé winkel om de onderdelen voor een zelf te bouwen versterker, illegale FM-zender of wat dan ook te halen. Tot zo’n beetje halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw werd er namelijk heel veel zelfgebouwd in ons land. Dat verslofte snel door steeds lagere prijzen. Want ja, wie gaat er nog een radiootje bouwen als je een beter exemplaar voor een tientje kant-en-klaar kunt kopen? Tel daarbij op dat jongeren langzaam aan steeds minder geïnteresseerd raakten in techniek en de teloorgang was ongemerkt in gang gezet. Dat bleek al in 2015, toen de onzekere toekomst ter sprake kwam in dit artikel van DUIC.

China en onbereikbare binnenstad

Uiteindelijk verloor ook Radio Centrum als een der laatste der Mohikanen in Nederland de strijd tegen goedkope onderdelen uit China. Kwantiteit versus kwaliteit, u kent het wel. De Alibaba’s van meer recente jaren en de mogelijkheid om via eBay rechtstreeks bij Chinese fabrikanten te bestellen vormden de nekslag. Samen met de nagenoeg onbereikbare binnenstad die al (en nog) jarenlang op de schop ligt. Per 1 november sluit Utrechts’ laatste elektronicazaak voorgoed de deuren. Er zal ongetwijfeld door een groep trouwe klanten met lede ogen naar gekeken worden. En al even ongetwijfeld zal zich snel de zoveelste horecagelegenheid in het pand vestigen.

Reparatieservice gaat door

Overigens is er goed nieuws voor mensen die elektronische spullen willen laten repareren. Dat kon natuurlijk altijd bij Radio Centrum, maar een van de medewerkers – Alex Bothof, bijna dertig jaar werkzaam bij de zaak – laat op zijn Facebook-pagina weten de reparatieservice voort te zetten. Altijd handig, zo’n adresje van iemand met een zeer ruime ervaring!

Alex Bothof - bojna dertig jaar lang werkzaam bij radio Centrum - gaat door met repareren

1 REACTIE

  1. Ik ben zo blij in Haarlem te wonen met 2 bijzondere winkels:
    1-Eurosound aan stationsplein. Een van de laatste winkels in NL waar je nog een BF194 voor een paar dubbeltjes kan kopen.
    2-Speaker&Co ook bij het station. Voor je highend drivers en filtercomponenten.
    En allebei voor goed advies! Kopen bij deze winkels, zoveel leuker dan Alibaba.