28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Klinkt Beter viert vijf jaar 432 Hz op XFI, reden voor feestje

Klinkt Beter viert vijf jaar 432 Hz op XFI, reden voor feestje

0
Klinkt Beter viert vijf jaar 432 Hz op XFI, reden voor feestje

De 432 Hz oplossingen van Klinkt Beter bestaan nu 5 jaar sinds de X-FI 2013, en er valt dus iets te vieren. Met als gevolg wat interessante nieuwtjes.

Vijf jaar XFI is een mooie mijlpaal en een reden om iets te vieren voor Klinkt Beter. Klinkt Beter is nu volledig overgegaan in 432 EVO, ‘s werelds ‘enige fabrikant van een high-end muziekserver die zowel bitperfect kan spelen, als live de muziek in de volgens onderzoek beter klinkende 432 Hz tuning kan omzetten’. Om het vijf jarig bestaan van de 432 Hz oplossingen te vieren, wordt het 2018-2019 model volledig vernieuwd.

Realtime kernel

De meeste besturingssystemen zijn niet ontworpen voor audio. Op de 432 EVO draait een minimalistisch Linux besturingssysteem met realtime kernel, waar geen interactie via een keyboard of muis nodig is, want alles is toegankelijk via een tablet of webbrowser. ‘Omdat de grafische schil niet op de EVO draait, komt dit enorm ten goede aan de geluidskwaliteit. Hoe meer processen CPU-cycles afsnoepen, hoe meer context switching en hoe meer softwarejitter. Niet op de EVO dus. De EVO is nu één van de happy few muziekservers die nu ook uitgerust is met een realtime kernel, die geoptimaliseerd is voor audio. Realtime dat is meer rust, nog betere plaatsing van instrumenten, langere decays en een grotere ruimteafbeelding’, aldus Klinkt Beter.

Snellere schijf, meer geheugen en dubbel aantal cores

Vanaf de 432 EVO STANDARD tot het AEON model worden alle 432 EVO muziekservers nu voortaan uitgerust met een hybride HDD + SSD. Ook het intern werkgeheugen alsmede het aantal verwerkingseenheden werd telkens verdubbeld. Alle EVO’s kunnen nu zowel Logitech Media Server als Roon draaien, en tussen beide switchen met behoud van de 432 Hz configuratie kan nu binnen 10 seconden. Afspelen van lokale bestanden op de EVO (inclusief bitperfect rips via de ingebouwde ripfaciliteit), internet radio en Tidal: de EVO maakt het mogelijk. Voor Roon is nog steeds een apart te verkrijgen licentie nodig. Bepaalde modellen krijgen nu ook een nog beter SATA filter en een verbeterd spring suspension systeem.

Sbooster mk2

Sbooster heeft flink gesleuteld aan zijn geprezen ‘Best of both worlds’-voeding. De mk2 is op alle vlakken beter uitgerust. De EVO’s worden voortaan enkel nog geleverd met de audiofiele voedingen van Sbooster. De prijzen van het STANDARD & ESSENCE model worden met bijgeleverde Sbooster slechts €250 verhoogd, maar u krijgt er nog mooiere machine voor terug. Bovendien is de HWBOOST optie die normaal ook €250 kost nu niet meer nodig. Wie Roon nog sneller wenst, kan overigens alsnog HWBOOST erbij nemen. HIGH-END en AEON blijven qua prijs ongewijzigd maar genieten ook van verbeterde onderdelen. Klinkt Beter vervolgt: ‘De 432 EVO MASTER, wellicht ‘s werelds best klinkende server die de competitie met elk cost-is-not-object-transport aandurft en uiteraard alle andere muziekservers ongeacht de prijsklasse, gaat voortaan €12.000 kosten inclusief bijgeleverde drievoudige ultra high-end voeding. De MASTER krijgt nu een passief gekoelde processor mee die niet warm loopt waardoor zowel de server als voeding koel blijven, met de thread performance van bepaalde i5 modellen’.

Natuurlijk staat Klinkt Beter ook dit jaar weer op de XFI, alwaar u meer informatie rondom 432 EVO kunt krijgen.