12.8 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Streaming Audio Primephonic: muziekdienst speciaal voor klassiek

Primephonic: muziekdienst speciaal voor klassiek

3
Primephonic: muziekdienst speciaal voor klassiek

Klassieke muziek is een ondergeschoven kindje bij de grote streamingdiensten. Vandaar dat een Nederlandse startup Primephonic is gestart.

Primephonic is een muziekstreamingdienst speciaal bedoeld voor klassiek muziek. Deze is ontstaan uit de zorgen die drie mensen hadden over het wel heel magere aandeel klassieke muziek bij de bekende muziekdiensten. En de klassieke muziek die daar wel aanwezig is, is nauwelijks te vinden. Dat laatste heeft volgens de makers te maken met andere trefwoorden waar je voor klassiek op zoekt. Er is veel meer keuze, zoals ze zelf al aangeven in een voorbeeld op hun Our Story-pagina. Primephonic gebruikt dus een database met andere metadata die het zoeken naar een specifieke uitvoering wel mogelijk (en trefzeker) maakt.

Rutte

Primephonic hoopt het tij te keren als het gaat om streamen van klassieke muziek. In het pre-streaming tijdperk had klassieke muziek een marktaandeel van circa 5%. Dat aandeel wordt bij streamen verre van gehaald, daar blijft het hangen op maar 1%. Ook de geluidskwaliteit van de meeste streamingdiensten was en is liefhebbers van klassieke muziek een doorn in het oog. Vandaar dat Primephonic lossless streamt, tot een resolutie van 24 bit. Mocht u het echter willen – voor in de auto onderweg bijvoorbeeld – dan behoort gecomprimeerd streamen tot de keuzemogelijkheden. Dat scheelt een slok op een borrel qua dataverbruik natuurlijk. De klassieke streamingdienst werd in New York gelanceerd door Mark Rutte. Hij presenteerde daar ook zijn eigen playlist.

Abonnement

Qua abonnement kiest u uit een lossy variant (MP3 320kbps) a €7,99 per maand of €79,99 per jaar. Wilt u het onderste uit de kan en gaat u voor lossless, dan betaalt u €14,99 per maand of €149,99 per jaar. Luisteren doet u via de computer of mobiel via een app voor de smartphone of tablet (momenteel alleen iOS!).

3 REACTIES

 1. Als zeer groot liefhebber van klassieke muziek was ik dadelijk enthousiast toen ik las over deze dienst. Nam direct een proefabonnement toen dit in Nederland mogelijk was. Ik wil een paar opmerkingen geven hierover, met hierbij de nadrukkelijke opmerking dat Primephonic in de startfase is en zich nog moet doorontwikkelen.

  1. De claim dat het aandeel klassieke muziek bij de overige diensten “wel heel mager” is, is nergens op gebaseerd en dus volkomen uit de lucht gegrepen. Spotify en Qobuz, maar ook Apple, Deezer en Tidal en zelfs Juke hebben een zeer groot aandeel klassieke muziek. Hooguit kost het enige moeite om het te vinden. Daar hebben ze een punt.
  2. Intussen ontbreekt juist bij Primephonic wel het een en ander. De “Angelsaksische” muziekcultuur is behoorlijk onderbelicht. De discografieën van Alwyn, Bax, Parry, Bantock, Bainton, Dyson, Rubbra enzovoorts zijn absoluut onvoldoende. Componisten als Hubert Clifford zijn compleet afwezig. Ook kreeg ik geen enkele treffer bij de componist Eduard Tubin, toch een zeer belangrijke Estse componist, onder andere 11 belangwekkende symphonieën.
  3. Labels als Hyperion, Linn Classics en MDG zijn ook bij Primephonic afwezig. Kennelijk zijn er nog steeds labels die niet met muziekdiensten willen samenwerken. Uiteindelijk blijft de aankoop van een fysieke cd (cq download) altijd het beste.
  4. In een artikel in Luister wordt glashard gesteld dat de geluidskwaliteit van Spotify inferieur is.

  https://www.luister.nl/primephonic-biedt-klassiek-een-toekomst/

  Vind ik nogal wat. Ik begeef me niet op het glibberige pad van geluidskwaliteit, maar voor mij is Spotify in de hoogste bitrate niet onvoldoende, ook al luister ik liever via Qobuz Flac.

  Vooralsnog beantwoordt Primephonic niet aan hun eigen claims en evenmin aan mijn muzikale wensen. Maar zoals gezegd: het moet wellicht nog doorontwikkelen. Ik blijf het wel met grote belangstelling volgen.

 2. Op zich een aardig initiatief. Maar om nu te beweren dat de bestaande muziekservices klassieke muziek stiefmoederlijk bedelen is natuurlijk onzin. Zeker Qobuz zit op een niveau zowel qua kwaliteit als qua aanbod dat eigenlijk niks te wensen overlaat. Ook de kleinere (Nederlandse) labels zijn ruimschoots met hun catalogus vertegenwoordigd. Primephonic komt nog niet in de buurt. Ik ben zelf alvast geabonneerd op Primephonic maar ze hebben nog een lange weg te gaan, denk ik.