Audiolab M-DAC Nano Bluetooth DAC

0
De Audiolab M-DAC Nano Bluetooth DAC

De roep om kwalitatief goed geluid onderweg wordt steeds groter. En dan ook liefst draadloos, zoals via de nieuwe Audiolab M-DAC Nano.

Audiolab presenteert de nieuwe M-DAC Nano, een portable DAC annex hoofdtelefoonversterker. Het betreft een heel compact kastje ter grootte van een klein luciferdoosje. Inwendig is voorzien van een contactloos oplaadbare batterij die in volgeladen toestand goed is voor 8 uur speeltijd. U koppelt uw mobiele apparaat via Bluetooth. Zowel aptX als AAC (naast het standaard SBC) worden ondersteund. De gebruikte DAC ondersteunt volgens de fabrikant hi-res kwaliteit tot 32 bit/384 kHz. Nu valt daar natuurlijk wel een kanttekening bij te plaatsen, want die kwaliteit wordt ook door aptX bij lange na niet gehaald. Vandaar dat er upsampling wordt toegepast.

Betaalbaar

Bijft over de vraag of de M-DAC Nano een betere kwaliteit biedt in vergelijking tot een bekabelde hoofdtelefoon die u rechtstreeks in (bijvoorbeeld) een mobiele telefoon prikt. In het geval van een budgettoestel mogelijk wel, maar zodra je spreekt van een A-merk toestel wordt het een stuk twijfelachtiger; de meeste DAC’s en hoofdtelefoonversterkers daarin zijn van goede kwaliteit. Bedenk ook dat veel mobiele muziek gecomprimeerd wordt opgeslagen; zo worden bijvoorbeeld Apple’s iTunes tracks in AAC aangeleverd. Het pluspunt zit ‘m dan in het upsampelen. En het draadloze aspect, hoewel dat natuurlijk relatief is in dit geval. Want u dient de bekabelde hoofdtelefoon nog altijd op de mini-DAC aan te sluiten. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het ‘t allemaal wat extra gecompliceerd maakt en voor weer een apparaatje zorgt dat u kwijt kunt raken. Anderzijds: de prijs is dan weer erg aantrekkelijk met een bedrag van slechts 149 Britse Ponden.