14.6 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Streaming Audio Het belang van een goede back-up

Het belang van een goede back-up

0
Het belang van een goede back-up

Het thema ‘back-up’ klinkt misschien wat oubollig, zeker op een aan high-end hifi gerelateerde site. Toch is het wel een belangrijk onderwerp.

Als u een beetje met uw tijd bent meegegaan, hebt u waarschijnlijk inmiddels een flinke digitale muziekverzameling opgebouwd. Natuurlijk, streaming is hot. Maar losse tracks en albums die lokaal bewaard worden, zijn dat ook nog steeds. En bovendien: voordat streaming gemeengoed werd waren geluidsbestanden de enige optie (even los van cd’s en dergelijke). Kortom: grote kans dat er ergens op een schijf een map bomvol muziek is te vinden. En eigenlijk gaat het daar al mis. Want als ‘ergens op een schijf’ betekent dat u alles hebt bewaard op de harde schijf van uw pc ontstaat er een potentieel probleem. Immers: als zo’n schijf het begeeft is alles weg. Verstandig dus om die hele verzameling met gezwinde spoed naar een externe harddisk te kopiëren. Dat is dan de eerste vorm van een – rudimentaire – back-up. Hetzelfde geldt als u uw muziekverzameling op een enkele externe USB-schijf hebt staan: kopiëren die schijf naar een ander usb-exemplaar.

NAS

Veel mooier en – indien goed opgezet – veiliger is het gebruik van een NAS. Een NAS is een computertje met daarin een of meer harde schijven. Kies bij voorkeur een exemplaar waarin (minstens) twee harddisks geplaatst kunnen worden. Bouw die ook meteen in. Kies voor harde schijven speciaal voor dit doel ontwikkeld (bijvoorbeeld exemplaren uit de Western Digital Red-serie). Die kosten niks meer, maar zijn simpelweg geoptimaliseerd voor hun taak als NAS-schijf. Zorg dat u schijven van hetzelfde type en grootte inbouwt. Configureer de schijven vervolgens in een zogeheten RAID-configuratie. Dat heeft als voordeel dat als een van de schijven defect raakt, u simpelweg het kapotte exemplaar vervangt en alle bestanden gewoon weer beschikbaar zijn. RAID maakt namelijk een spiegeling van schijven mogelijk.

Back-up van NAS

Nog mooier wordt het als uw NAS over USB (liefst USB 3 vanwege de snelheid) aansluitingen beschikt. Daarop kan dan een externe USB-schijf worden aangesloten. De meer uitgebreide NASsen zoals die van Synology beschikken over ingebouwde back-upsoftware. Die kunt u zo instellen dat op gezette tijden een kopie van geselecteerde mappen op die externe schijf wordt gezet. Zelfs is het mogelijk om een cloudback-up te maken naar de eigen dienst van Synology of een andere aanbieder. Zo’n cloudback-up is praktisch voor als bijvoorbeeld door brand uw hardware – inclusief lokaal bewaarde back-ups – verloren gaat. Verder bieden de meeste net wat uitgebreidere NASsen de mogelijkheid tot streamen via DLNA, waarmee u een dergelijk apparaat als standaard muziekserver (en ook videoserver) in kunt zetten.

Het kan altijd mis gaan

Dat het maken van back-ups geen overbodige luxe is bleek onlangs maar weer eens. Toen Microsoft een nieuwe versie van Windows 10 poogde uit te rollen begin oktober bleek deze voor een deel van de gebruikers een vervelende bijwerking te hebben. Alle gebruikersgegevens werden bij hen door een bug gewist. Vervelend als daar net uw muziekverzameling ook bij zat. Bedenk tot slot ook dat de meeste hifi-apparatuur waarin opslag in de vorm van bijvoorbeeld een harddisk of ssd aanwezig is standaard maar één zo’n schijf aan boord heeft. Zorg dus ook in dat geval dat dit niet de enige plek is waar al deze muziekbestanden zijn opgeslagen.