14.2 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Hi-Fi Nieuwe Franse fabrikant van… cassettes

Nieuwe Franse fabrikant van… cassettes

3
Nieuwe Franse fabrikant van… cassettes

De retrogekte is blijkbaar nog lang niet voorbij, want ook de aloude cassette zit in de lift. De Franse fabrikant The Masters is opnieuw begonnen met de productie.

Het Franse The Masters (overigens bekend van professionele reel-to-reel tapes; de cassette is dus nieuw en niet het bedrijf) is niet de eerste fabrikant die met de herproductie van de aloude cassette is begonnen. Sterker nog: je kunt de bandjes nog altijd gewoon in de Mediamarkten van deze wereld vinden, met een beetje geluk. Verwacht daar geen high-end Chrome of nog betere tapes. Het is al FE type I wat de klok nog slaat. In dat opzicht is de stap van The Masters bijzonder te noemen, want ook hun nieuwe Recording The Masters cassette is een Type I-tape. Om de tape te maken zijn originele recepten van AGFA en BASF gebruikt. In eerste instantie wilde de fabrikant helemaal van nul af aan beginnen, maar men realiseerde zich daar al snel dat er dus wat meer praktisch – en waarschijnlijk beters – voorhanden was.

Toekomstbestendig?

De cassettes kosten €3,49 per stuk of €29,90 per pak van tien. Het betreft zoals gezegd een C60 FE Type I-exemplaar, gevat in een doorzichtige behuizing. Dankzij een vijftal schroeven is zelfs een eventuele reparatie mogelijk. Of het anno 2018 zinvol is om hier hifi-opnamen op te maken – vooropgesteld dat u nog een fatsoenlijk cassettedeck hebt staan – wagen we te betwijfelen. Anderzijds: geluidsopnamen op cassettes hebben decennia overleefd, dat is niet iets wat je kunt zegen van digitale opnamen. Formaten en kopieerbeveiligingen daarvan wijzigen nogal eens. Wat de vraag doet rijzen of we dat materiaal over pakweg dertig jaar nog af kunnen spelen…

3 REACTIES

  1. De LP, prima nostalgie en nu vind ik het nog leuk om een plaat op te zetten.

    Tape is voor mij een worsteling geweest. Ik was nooit tevreden over opnames, en ik heb altijd cassettedecks verfoeid. Altijd die ruis, altijd dat spoelen, altijd doffe ellende.
    De CD was voor mij een ultra uitkomst. Helder geluid, makkelijk een ander liedje kiezen, fijn overal een CD afspelen. Goed opslaan van goede CD’s en het is blijvend een goede opnamen.
    Een goedkope of dure CD speler, het was altijd een goede klank.