12 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi Pro-Ject Sweep-IT E: afstoffen tijdens spelen

Pro-Ject Sweep-IT E: afstoffen tijdens spelen

3
Pro-Ject Sweep-IT E: afstoffen tijdens spelen

U kunt natuurlijk een losse platenborstel kopen, maar waarom niet het nuttige met het aangename verenigen? De Pro-Ject Sweep-IT E doet precies dat.

Een even geniale als voor de hand liggende gedachte. De Sweep-IT E van Project is een borsteltje dat een LP tijdens het luisteren schoonveegt. De borstel veegt dus in real-time, en maakt de groeven schoon net voordat de naald ze aftast. Zo houdt u en uw platencollectie stofvrij, terwijl u er tegelijkertijd geen extra schoonmaaktijd aan hoeft te besteden. En dat stofvrij houden is bittere noodzaak, want vinyl trekt stofdeeltjes aan als een magneet. En die stofdeeltjes blijven vervolgens weer hangen aan de naald, wat ook al niet bevorderlijk is voor de geluidskwaliteit. Zo ging dat vroeger en voor de huidige generatie vinylliefhebbers dus nog steeds.

Groefvolgend

U plaatst de Pro-Ject Sweep-IT E simpelweg op de draaitafel. Op zo’n manier dat de borstel vlak voor de naald komt te liggen. Het kiene borsteltje bestaat uit een aluminium arm. Deze is gekoppeld aan een voet voorzien van een gewicht, dit is het onderdeel dat u dus op de tafel zet. De borstel volgt – net als een pick-up naald – de groeven van de afgespeelde plaat automatisch. Mocht afstoffen een keer niet nodig zijn, dan kan de borstelarm in ruststand gezet worden middels de daarvoor bestemde houder. De prijs van de Sweep-IT bedraagt 55 Britse Ponden. Een afbeelding van de borstel kwamen we tegen op de site van de Britse distributeur Henley Audio.

3 REACTIES

    • ik speel nog steeds bepaalde platen nat af met Lencoclean. De vloeistof is nog steeds -zij het beperkt- te koop, maar nu onder de naam Wittner Flussigkeit (voornamelijk in Duitsland te koop). En onlangs heb ik nog een originele set van de Lencoclean “L” via Ebay gekocht. Er werd/wordt vaak beweerd dat het afspelen met LC niet goed is voor je platen. Inderdaad moet je het blijven gebruiken wanneer je ermee begint (hoewel ik veel platen van weleer heb schoongemaakt m.b.v. de Knosti-schoonmaakset en daarna weer droog kan afspelen). Veel van mijn oude platen zijn nog steeds prima van kwaliteit en in sommige gevallen vind ik dat ze beter (minder ruis en kraakjes/tikjes) klinken als ik ze nat afspeel.
      N.B. er is een afspeelset van Analogis te koop waarvan beweerd wordt dat dat de vervanger is, maar ik adviseer deze niet te gebruiken !! De vloeistof ervan is anders van samenstelling en ik heb het ooit gebruikt, maar ik ben ermee gestopt, want het is volgens agressief en werkt in op het vinyl !! Er ruikt ook naar nagellak remover … !!