17.9 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Streaming Audio Google stopt met Chromecast Audio

Google stopt met Chromecast Audio

1
Google stopt met Chromecast Audio

Slecht nieuws voor liefhebbers van Google’s kiene muziekdoosje: het bedrijf stopt met de Chromecast Audio. Het apparaat wordt voorlopig nog wel ondersteund.

Toch wel opvallend nieuws: Google heeft laten weten te stoppen met de Chromecast Audio. Daarmee vervalt een voor velen goedkope upgrade om van een actieve speaker, simpele radio enzovoorts een streaming exemplaar te maken. Het is triest nieuws want voor hooguit een paar tientjes haalde je een zeer capabel apparaat in huis dat – zoals gezegd – elke actieve speaker of apparaat met en lijningang uitgebreide streamingmogelijkheden gaf. De afgelopen tijd viel het overigens al op dat de Chromecast Audio eigenlijk nauwelijks meer in winkels te vinden was. Ook werd er geen reclame meer voor gemaakt. Google zelf geeft als reden om te stoppen op dat ze meer dan genoeg producten in hun assortiment hebben waarmee naar audio geluisterd kan worden. Daarmee zal het ongetwijfeld doelen op de slimme speakers van het merk. Maar dat is – wat ons betreft – toch een heel andere tak van sport.

Gewone en Ultra nog wel

De ‘gewone’ Chromecast en Chromecast Ultra zijn er nog wel, maar dat zijn apparaten bedoeld voor gebruik met een TV of monitor. Gericht op streamen van beeld. En ook audio, maar via een tv is dat toch net wat minder praktisch. En ook wat deze dongles betreft kun je je afvragen hoeveel leven er nog in zit. Want zo ongeveer iedere momenteel verkochte televisie is een smart exemplaar. En biedt daarmee een flink deel of zelfs meer van de mogelijkheden die de Ultra eveneens aan boord heeft. De tijd van dit soort ‘converters’ lijkt dan ook een beetje voorbij, helaas. Vergelijk het maar met de aloude FM-naar-AM-converters decennia geleden. Uiteindelijk had iedere radio standaard FM aan boord waardoor de apparaten overbodig werden. Hetzelfde geldt voor streaming audio (en ook video). Steeds meer radio’s en tv’s handelen dat zelfstandig af, waardoor een extra stukje hardware overbodig wordt. Overigens geldt dat Google per direct is gestopt met de productie van de Chromecast Audio, dus mócht u er nog eentje willen dan is haast geboden. Let wel op voor Chinese namaak die nu ongetwijfeld meer prominent gaat opduiken.