12.4 C
Haarlem
zondag, juni 4, 2023
Home Personal Audio Meer aptX op nieuwe generatie smartphones?

Meer aptX op nieuwe generatie smartphones?

0
Meer aptX op nieuwe generatie smartphones?

Qualcomm heeft zijn nieuwe Snapdragon 855 SoC (System on a Chip) aangekondigd. Behalve dat deze weer sneller is dan z’n voorgangers heeft hij ook standaard aptX Adaptive aan boord.

De nieuwe Qualcomm Snapdragon 855 is een SoC met daarin behalve een CPU ook een GPU en allerhande andere ‘randapparatuur’ ingebouwd. Waaronder Bluetooth met aptX Adaptive aan boord. De 855 is bedoeld voor de volgende generatie smartphones die vanaf volgend jaar op de markt verschijnt. Behalve dat er een weer snellere multicore CPU is geïmplementeerd en een ook weer wat snellere GPU. Daarnaast is er een AI-processor aanwezig, iets dat we al eerder zagen in de SoC’s van Apple. Verder speelt de chip moeiteloos 4K HDR-content af (waarbij je je natuurlijk af kunt vragen of dat héél zinvol is op het kleine scherm van een telefoon). En ook niet onbelangrijk: de 855 is 5G-compatibel. Dat komt mooi uit, want 2019 moet ‘het jaar van 5G’ worden. Niet zozeer in Nederland of Europa, want daar zijn we er eigenlijk nog nauwelijks klaar voor. Maar in ieder geval kan een met een 855 gewapende smartphone er vast mee overweg.

aptX Adaptive

Meer interessant voor liefhebbers van audio is de ondersteuning voor Bluetooth aptX Adaptive. Dit formaat past zich aan aan de omstandigheden qua draadloze verbinding en snelheid. Het moet hakkelend geluid voorkomen, terwijl de kwaliteit gewaarborgd blijft. Ook is highres audio ondersteund, mogelijk wordt dit ook de codec die uiteindelijk de 48 kHz samplefrequentie gaat ontstijgen. Het zullen vooral de high-end toestellen zijn die als eerste van deze nieuwe SoC voorzien worden, afwachten dus wie met welke telefoons gaat komen.