Eerste keer met een NC-hoofdtelefoon

0
Een typische NC-hoofdtelefoon: de Teufel Real Blue NC

Als nederig nieuwsredacteur moet je natuurlijk ook wel een beetje bijblijven qua luisteren. Zoals bijvoorbeeld luisteren naar (of met) een NC-hoofdtelefoon.

Het klinkt gek, maar eigenlijk had ik nog nooit een NC-hoofdtelefoon op ‘t edele hoofd gehad. Nooit echt de behoefte gevoeld, maar wel nieuwsgierig. Toen ik uiteindelijk een Teufel Real Blue NC ging beluisteren vielen mij een aantal dingen op. Zaken die je wellicht niet in de ‘gewone’ reviews terug ziet omdat ze bekend worden verondersteld. Voor mij was het nieuw, dus is een kort verslag van een ‘groentje’ wellicht ook interessant voor anderen. Wat mij als allereerste opviel is dat de hoofdtelefoon zonder inschakelen van NC ‘beroerd’ klonk. Weinig laag, vlak. Na inschakelen van NC veranderde dat direct in een vol geluid met alles erop en eraan. Kortom: dit soort hoofdtelefoons blijkt – zo leerde ik – echt geoptimaliseerd te zijn voor NC en de eigen ingebouwde versterker en DSP. Geen drama, maar je moet het wel weten om teleurstellingen te voorkomen.

Prop watten in ‘t oor

Dan de NC ofwel noise cancelling zelf. Het is een techniek waar je even aan moet wennen. Als je het aanzet zonder muziek af te spelen klinkt de wereld ineens alsof je een prop watten in je oor hebt zitten. Toch blijven zaken als spraak prima hoorbaar. Zoals de handleiding van deze Real Blue NC al schrijft is het onmogelijk om ál het geluid volledig uit te filteren. Bovendien – zo meldde Jaap himself – is het wettelijk verplicht om spraak verstaanbaar te houden. Kortom: verwacht geen volledige stilte om u heen bij gebruik van dit soort hoofdtelefoons. Het afspelen van muziek verloopt prima, al is het bij deze specifieke hoofdtelefoon wel een gemis dat er bijvoorbeeld geen AAC-decoder aan boord is (ook aptX ontbreekt trouwens). Maar voor het beoogde doel – muziek luisteren in bijvoorbeeld het OV – maakt dat weinig uit (bovendien kan ook een kabel gebruikt worden). In ieder geval geldt dat het en stuk ‘rustiger’ om u heen wordt bij gebruik van een (goede) NC-hoofdtelefoon.

Meer opvallende zaken

Er waren nog een paar zaken die opvielen bij het gebruik van de Real Blue NC. Ten eerste had de hoofdtelefoon de neiging om bij hogere volumes wat vervorming te introduceren. Dat is het nadeel van een ingebouwde versterker. Ergens wordt het signaal overstuurd, mogelijk al bij ‘binnenkomst’ als het ingangssignaal te hoog wordt. U moet dus een beetje spelen met de door u gebruikte bron om dit ‘vervormingsmoment’ te herkennen. En als je geen signaal aansluit blijkt bij ingeschakelde NC de achterliggende elektronica zelf ook een beetje ruis te genereren. Dat valt totaal niet op tijdens het luisteren (daarvoor is het echt veel te weinig), maar wel grappig om te horen.

Het werkt wél

Naar wat ik inmiddels begrepen heb gelden dit soort fenomenen voor eigenlijk alle NC-hoofdtelefoons, ongeacht merk en type. Het is dus duidelijk geen perfecte oplossing, iets wat ik stiekem wel een beetje hoopte. Maar da’s de naïviteit van een groentje geweest, waarschijnlijk. Desondanks is het wel een aanbevelenswaardige technologie voor mensen die vaak in de trein, bus of vliegtuig willen en de omgeving een stuk stiller willen krijgen. Het werkt namelijk onder de streep wel; verder is de Real blue NC een prima hoofdtelefoon voor luisteren onderweg. En dat is toch wel fijn.