13.6 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Muziek Gluren bij de Buren groeit van 14 naar 23 deelnemende gemeenten

Gluren bij de Buren groeit van 14 naar 23 deelnemende gemeenten

0
Gluren bij de Buren groeit van 14 naar 23 deelnemende gemeenten

Het grootste huiskamerfestival van Nederland – Gluren bij de Buren – groeit en verwacht de komende editie ruim 42.000 bezoekers.

Meer dan 5.000 talenten in cabaret, klassieke muziek, theater, dans en popmuziek treden op 10 februari – komende zondag dus – op bij Gluren bij de Buren, het grootste huiskamerfestival van Nederland. De bijna 1.300 optredens kunnen rekenen op meer dan 96.000 bezoeken. Het totale bezoekersaantal wordt geschat op ruim 42.000. Een record voor Stichting de Cultuurbrigade die het festival dit jaar ziet groeien van 14 naar 23 deelnemende gemeenten. Gemeenten als Den Haag, Haarlemmermeer, Helmond, Emmen en Bloemendaal doen dit jaar voor het eerst mee. Onder andere Amersfoort, Utrecht, Haarlem en Hilversum gluren al langer bij buren.

Privé poppodium of schouwburg

Dirkjan van Oord is initiatiefnemer van Gluren bij de Buren: “Bij Gluren bij de Buren kan elke huiskamereigenaar een dagje directeur spelen van zijn of haar eigen poppodium of mini-schouwburg. Het vloerkleed is het podium en de bank de tribune. Met Gluren bij de Buren willen we vooral lokale artiesten een podium bieden, muziek en cultuur toegankelijk maken voor iedereen en ervoor zorgen dat de buurt bij elkaar over de vloer komt.” Gluren bij de Buren vestigt dit jaar niet alleen een bezoekersrecord, ook zijn er dit jaar meer deelnemende artiesten, huiskamers en bijna 10.000 vrijwilligers.

Haarlem, Amersfoort en Utrecht zijn springplank voor talent

Talent verder brengen is een belangrijke doelstelling van het evenement. In het verleden gaven Jett Rebel en Tim Dawn al eens een intiem optreden in een van de vele huiskamers. Dit jaar krijgen talenten in Amersfoort, Haarlem en Utrecht een extra duwtje in de rug van de organisatie. Bijzondere acts die mee doen met Gluren bij de Buren zijn onder andere: Mariska Boer WIRWAR (Theater/cabaret), Vis’ popquiz (Grote quiz!), Thjum (cabaret/kleinkunst/experimental) in Amersfoort. In Utrecht krijgen Rosa Falkenburg (singersongwriter), BoterBoter (elektronische muziek), Amuze (muziektheatergroep), en NEVA | Lilac (dans) extra aandacht en hetzelfde geldt voor Ore (slowpop met af en toe een jazzy/funky opstapje), Bamm bamm (Jazz) en Anneke Vrijhoek (Tibetaans klankschaalsessie) in Haarlem. Enkele van deze artiesten worden ondersteund door het talentontwikkelingsprogramma van Gluren bij de Buren.

Waar en wanneer

U kunt op zondag 10 februari tussen 12:00 en 17:00 uur in de volgende steden ongestraft gluren bij uw buren: Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amstelveen, Baarn, Bloemendaal, Delft, Den Haag, Emmen, Haarlem, Haarlemmermeer, Helmond, Hilversum, Leiden, Leusden, Nieuwegein, Nijkerk, Nissewaard, Soest, Tiel, Utrecht, Zeist, Zoetermeer. In Zutphen kunt u gluren tussen 13:00 en 18:00. Meer informatie vindt u hier.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door alle deelnemende gemeenten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Beeld en Geluid en veel lokale ondernemers.