20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Streaming Audio Maak uw eigen streaming muziekspeler met Volumio

Maak uw eigen streaming muziekspeler met Volumio

3
Maak uw eigen streaming muziekspeler met Volumio

Dat goed niet altijd duur hoeft te zijn bewijst het softwarepakket Volumio, waarmee u bijvoorbeeld van een Raspberry Pi een muziekspeler maakt.

Volumio is open source software. Dat betekent dat niet alleen de broncode publiekelijk gedeeld is, maar ook dat het softwarepakket helemaal niets kost. Eenmaal geïnstalleerd op de geijkte kandidaat in de vorm van de Raspberry Pi beschikt u over een uitgebreide streaming muziekspeler. Die Raspberry Pi is overigens een micro-computertje dat bij uitstek geschikt is voor klussen als deze. Het idee is dat u – de instructies staan op de website van Volumio – de image van Volumio overhevelt naar een micro-SD geheugenkaartje. Prik dat vervolgens in de Raspberry en start het systeempje op. Een monitor aansluiten hoeft niet, het geheel is via een webinterface of een app bedien- en configureerbaar. Een van de sterke punten van het pakket is dat ‘t plug-ins ondersteunt waarmee de functionaliteit uitgebreid kan worden. Zo is er bijvoorbeeld een plug-in voor Tune-In beschikbaar.

Geluidskwaliteit

Nu heeft de Raspberry wel een praktisch probleem: de ingebouwde DAC klinkt niet bepaald geweldig. Maar dat is een overkomelijk probleem. Ten eerste zijn er diverse opsteekmodules voor de Raspberry beschikbaar met daarin een goede DAC verwerkt. Prijzen variëren, maar ook hier geldt dat het helemaal niet extreem duur hoeft te worden. En daarnaast beschikt de Raspberry over een viertal USB-aansluitingen. Daarop kan iedere externe USB-DAC aangesloten worden die u wilt. Wij probeerden het eens uit met de welbekende Dragonfly Red: dat klinkt als een klok! En niet alleen dat, ook hi-res audio wordt moeiteloos ten gehore gebracht. Kortom: een leuk project voor een regenachtige zondagmiddag lijkt ons. U houdt er een uitstekend alternatief aan over voor de helaas door Google beëindigde Chromecast Audio!

3 REACTIES