10.6 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Muziek bottenmuziek’ uit Sovjet-tijdperk keert terug

bottenmuziek’ uit Sovjet-tijdperk keert terug

0
bottenmuziek’ uit Sovjet-tijdperk keert terug

Ten tijde van het communisme werd in de toenmalige Sovjetlanden (illegale) ‘bottenmuziek’ uit het verdorven westen uitgebracht op LP’s van röntgenfilm. En deze keren terug!

Als vinyl u nog niet retro-genoeg is, dan moet u ons artikel over illegaal op röntgenfilms uitgebrachte LP’s in de voormalige Sovjet Unie van een paar jaar geleden nog maar eens lezen. Tegenwoordig is dat materiaal niet zo heel makkelijk meer verkrijgbaar, en dat wat er nog bestaat zal hoogstwaarschijnlijk grijs gedraaid zijn en dus niet al te best klinken. Of beter: nog beroerder klinken dan het al deed. Goed nieuws voor de nostalgisch aangelegde audioliefhebber: de ‘bottenmuziek’ (zoals de platen destijds onder meer werden genoemd) keert terug! De University of Underground werkt samen met het Bureau of Lost Culture om opnieuw en serie opnamen op röntgenfilm uit te brengen. U treft onder meer nooit eerder uitgebrachte muziek van Massive Attack, Sigur Rós zanger Jónsi en Pussy Riot op de nieuwe serie ‘bootlegs’ aan.

Per opbod

De nieuwe serie ‘X-ray’-muziek wordt per opbod verkocht. De belangstelling is groot, wat helaas betekent dat de prijzen snel oplopen. Op het moment van schrijven van dit bericht is op een album van Noam Chomsky inmiddels al $400 dollar geboden, met nog 27 dagen te gaan. Nee, een goedkope aangelegenheid zal het dus niet gaan worden. Hebt u dat geld er niet voor over, zoek dan eens op eBay naar roentgenizdat en kies als objectlocatie voor de optie Wereldwijd. Grote kans dat u zo af en toe wat originele opnamen vindt die veelal (nog) een stuk goedkoper zijn.