13.9 C
Haarlem
dinsdag, mei 30, 2023
Home Personal Audio Focal Arche, een gloednieuwe hoofdtelefoonversterker

Focal Arche, een gloednieuwe hoofdtelefoonversterker

0
Focal Arche, een gloednieuwe hoofdtelefoonversterker

De nieuwe Focal Arche van het Franse Focal is naast hoofdtelefoonversterker ook een DAC. U kunt het apparaat dus breed inzetten en direct digitale bronnen gebruiken.

Een hoofdtelefoon komt veelal het best tot z’n recht als deze gekoppeld wordt aan een speciale hoofdtelefoonversterker. De Arche van Focal is zo’n apparaat. En u treft er niet alleen een versterker in aan, maar ook een DAC. die is dankzij USB rechtstreeks op bijvoorbeeld een computer aan te sluiten, de maximale samplefrequentie bedraagt 192 kHz bij een resolutie van 24 bit. Verder is voorzien in een optische TosLink en een coax-aansluiting. En los van al dit digitale geweld is natuurlijk ook gedacht aan een lijningang via de welbekende tulpbussen. De Focal komt het best tot z’n recht gecombineerd met een van de Focal hoofdtelefoons. De DSP in de Arche is namelijk voorgeprogrammeerd met profielen die het beste uit de hoofdtelefoons van dit merk halen. Ondersteunde (voor zover je dat zo kunt noemen) hoofdtelefoons zijn onder meer de Utopia, Clear, Elegia en Stelia. Support voor toekomstige koptelefoons is eenvoudig toe te voegen via een firmware-update middels een usb geheugenstick.

Gescheiden

De versterking van de Focal Arche wordt verzorgd door twee klasse A-versterkers, geoptimaliseerd voor high-end hoofdtelefoons. Door de dual-mono opzet zijn beide stereokanalen volledig van elkaar gescheiden. De D/A-conversie wordt verzorgd door een setje 32-bit DAC’s van AKM; elk heeft een eigen en onafhankelijke spanningsbron. U kunt zowel symmetrische als asymmetrische hoofdtelefoons gebruiken; voor elk type is een aansluiting beschikbaar. Het is zelfs mogelijk om beide typen gelijktijdig te gebruiken. Voor de rest ‘krijgt’ u er nog een hoofdtelefoonstandaard bij, gemonteerd op de Arche. De prijs van het geheel bedraagt €2500.