19 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Hi-Fi Pas op voor namaak, te mooi is ook vaak echt te mooi

Pas op voor namaak, te mooi is ook vaak echt te mooi

0
Pas op voor namaak, te mooi is ook vaak echt te mooi

Soms kom je ergens op een veilingsite, (al dan niet buitenlandse) webwinkel of waar dan ook aanbiedingen tegen die te mooi klinken om waar te zijn. Grote kans dat het namaak betreft.

Aan high-end audio hangt vaak een stevig prijskaartje. Veelal heeft dat te maken met de gebruikte onderdelen, ontwikkeltijd enzovoort. Kortom: u betaalt geld voor kwaliteit. Criminelen zien echter ook een gouden markt in dit soort dure spullen. Lang niet iedereen kan ze zich veroorloven. Een goedkope nepper kan dan aantrekkelijk zijn. Nu is het – voor u als consument, nog altijd niet voor de fabrikant van het origineel – niet zo heel erg als u 100% zeker weet dat u namaak koopt, dan is dat een bewuste keuze. Denk aan een nep-Rolex voor een tientje. Het moge duidelijk zijn dat u dan niet de kwaliteit van het origineel in huis haalt. Vervelender wordt het als u denkt een origineel in huis te halen, maar op namaak getrakteerd wordt. Helemaal als dat op het eerste gezicht niet te zien is.

Geen garantie, uiteraard

Herkennen van namaak is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als de verkoper een prijs hanteert die wel hoog genoeg is om potentiële klanten het gevoel te geven dat iets echt is of zou kunnen zijn. En daarbij ook nog een plausibel verhaal vertellen. Denk aan iets als B-grade, beschadigde verpakking, demo-model enzovoorts. En dan is er ook nog de categorie oplichters die inzet op de hoofdprijs. Ofwel schaamteloos hun nepwaar voor de volle prijs als zijnde origineel aanbieden. Al deze dingen zijn uitermate vervelend voor de merkfabrikanten, want de neppers halen het qua kwaliteit niet bij ‘t origineel. Reputatieschade is het gevolg. Maar ook boze klanten (of in ieder geval zij die klant dachten te zijn). Want garantie verlenen kan logischerwijs niet op een nagemaakt en defect geraakt apparaat.

Dealer

Importeur D&D Audio wijst in z’n meest recente nieuwsbrief ook nog meer weer eens op de gevaren: ‘Het komt vaak voor dat high end producten worden nagemaakt. Dit geldt ook voor audio-merken als Crystal Cable en Siltech. Je zit altijd veilig als je bij een officiële dealer koopt, maar je kunt via internet tegen speciale (tweedehands) aanbiedingen aanlopen die je mogelijk niet vertrouwt. Als de deal ongelooflijk is, dan is deze vaak niet te vertrouwen, maar in het geval van twijfel kun je altijd bij de fabrikant terecht’. Je kunt hier lezen wat Siltech zelf zegt over namaak. Het algemene advies is – bij aankoop via een niet-dealer – vanzelfsprekend check en dubbelcheck. Om tranen achteraf te voorkomen.