21.2 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Oude analoge bronnen digitaliseren met Audio Cleaning Lab

Oude analoge bronnen digitaliseren met Audio Cleaning Lab

1
Oude analoge bronnen digitaliseren met Audio Cleaning Lab

De een zweert bij vinyl, de ander bij het gemak van digitale audiobestanden. Voor die laatste categorie is Sound Forge Audio Cleaning Lab mogelijk interessant.

Digitaliseren van uw oude collectie LP’s, cassettes of video’s (qua geluid) kan voordelen hebben. We gaan nu even niet in op de voors- en tegens van het originele analoog. Dat is een discussie op zich waard. Als iemand echter snel en eenvoudig toegang wil hebben tot al zijn of haar muziek, dan is het achter de hand hebben van een digitaal via bijvoorbeeld een NAS gestreamd bestand verdraaid handig. Om een analoge bron te digitaliseren is in ieder geval een goede analoog naar digitaal-converter nodig. Hebt u die eenmaal klaar staan en aangesloten op de computer, dan kan het avontuur beginnen. Elke analoge bron heeft zo zijn karakteristieke tekortkomingen (of features, zo u wilt). Denk aan tikken van LP’s, ruis van oude cassettes en specifieke gekkigheden van VHS-geluid. De nieuwste versie van Sound Forge Audio Cleaning Lab pretendeert daar allemaal een oplossing voor te hebben. Deze ‘geluidsopschoner’ kost standaard €99,99, maar er zijn regelmatig acties met lagere prijzen.

Bewaar ook het origineel

Voordat u aan de slag gaat met een programma als Audio Cleaning Lab (of desnoods het gratis Audacity; ook daarin zitten diverse filters voor audio-restauratie) is het zaak om in ieder geval een originele opname in digitaal formaat ongewijzigd te bewaren. Mocht u ooit de beschikking krijgen over weer verbeterde software, dan kunt u die altijd weer loslaten op het origineel. Bedenk ook dat u bij sommige echt oude media misschien nauwelijks een tweede kans voor opnieuw digitaliseren krijgt vanwege de slechte staat waarin ze verkeren. Beter een keer goed doen dus en dan een ‘master’ in digitale vorm voor de eeuwigheid bewaren. En o ja: gooi ook die originelen niet weg. Betere hardware kan er in de toekomst voor zorgen dat u betere opnamen kunt maken van bronnen die wel in goede staat verkeren.

Goed luisteren

Bij alle restauratiesoftware – en dus ongetwijfeld ook voor Audio Cleaning Lab – geldt: niets voor niets. Een tikken- of ruisfilter kan goed klinken, het betekent ook dat er mogelijk hoorbare artefacten optreden. Het is dan ook zaak om goed te luisteren en een filter zo in te stellen dat ruis of andere storingen worden onderdrukt, maar niet zo ver dat het onnatuurlijk gaat klinken. Audio Cleaning Lab is volgens de makers eenvoudig in gebruik met een grote hoeveelheid aan presets. Overigens alleen beschikbaar voor Windows, gebruikt u macOS dan dient u uit te wijken naar Sound Forge Pro, maar dat programma is met een prijskaartje van €299 een stuk duurder. Bovendien beschikt het ook over veel meer mogelijkheden die u waarschijnlijk nooit nodig gaat hebben voor puur digitaliseren van uw LP’s, cassettes en meer.

1 REACTIE

  1. Interessant programma, ik gebruik met grote tevredenheid “vinylstudio”.
    Ik doe sporadisch naast mijn cd ripservice ook wel eens digatalisatie van vinyl en adviseer om niet alle ruis en tikjes eruit te filteren om toch dat analoge vinyl gevoel niet weg te werken.
    Dit programma lijkt mij zeer geschikt om dat te verwezenlijken.