28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Personal Audio Pas op met aanschaf Huawei smartphones

Pas op met aanschaf Huawei smartphones

1
Pas op met aanschaf Huawei smartphones

Het is misschien niet direct een ‘harde’ link naar high-end geluid, maar als we even kijken naar (mobiel) streaming is deze er wel. Ofwel: een opmerking betreffende Huawei.

Zoals het er nu naar uitziet moeten nieuwe modellen smartphones van Huawei het doen zonder Google-software. Of beter: de Chinese fabrikant mag slechts de open basic versie van Android installeren, zonder andere software van Google. Waaronder ook de Play softwarewinkel. Zonder die wordt u afhankelijk van een ongetwijfeld snel opgetuigde Chinese app store. En daar wordt je als westerling niet echt vrolijk van natuurlijk. De reden van al deze ellende is en nieuw handelsembargo vanuit de VS. Mocht u daadwerkelijk wat achterdochtig zijn aangelegd, dan is er ook wel iets te zeggen voor de voorzichtigheid waarmee steeds meer westerse landen Huawei benaderen. Zélfs als de intenties van het bedrijf zelf goed zijn, is er nog altijd een Communistisch regiem dat desnoods buiten medeweten van een groot deel van het bedrijf vreemde dingen gaat doen. Of al doet.

Zonder Google Play

Het betekent feitelijk dat een Huawei smartphone – en dan vooral als u een nieuw exemplaar wilt kopen – geen handige investering is. Veel bekende streaming-software is alléén vanuit Google Play te downloaden. Ook maken allerlei apps op de achtergrond gebvruik van Google software die dankzij het handelsembargo straks ontbreken. Verder geldt dat de kans groot is dat Huawei nu met een eigen mobiel besturingssysteem uit gaat komen dat compatibel is met zo ongeveer niks aan apps. Kortom: als consument hebt u dan een vervelend probleem.

Ook gij, Google…

Vraag is natuurlijk of als eindgebruiker een potentieel interessant slachtoffer zou zijn voor vermeende Chinese spionage-activiteiten. In veel gevallen zal het antwoord daarop ‘nee’ luiden. Dat je apparatuur van Huawei liever niet ziet in techbedrijven die continu bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe zaken is te begrijpen. Maar een spionerend toestel kan waarschijnlijk weinig kwaad bij de groenteboer op de hoek. Grootste gevaar is dat er mogelijk een achterdeur in Huawei-hardware zit waarmee een kwaadwillende Chinese overheid zaken op afstand uit kan zetten om daarmee een maatschappij lam te leggen. Hoe dan ook: voor de budgetbewuste consument is het ‘verlies’ van dit merk telefoontjes vervelend. Voor privacybewuste gebruikers en bedrijven mogelijk juist weer een verademing. Edoch: of je nou zo blij moet zijn met Google? Als we het nu toch over dataverzamelaars hebben…

1 REACTIE

  1. misschien overdreven. Maar als je nu een sjinees high end merk hebt met een google app. android. Je koop een nieuwe samsung telefoon. krijg je uit de store dan nog wel die app? Ik heb een camera van hikvision. Bleek toch van china te zijn. Dat bedrijf staat nu ook onder het vergroot glas. via de app store zal ik bij een nieuwe telefoon geen app meer kunnen downloaden (vermoed ik). Dat zou dan via hun eigen site moeten. maar ja. Is dat nog wel veilig dan?