12.1 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi TEAC presenteert direct drive TN-4D platenspeler

TEAC presenteert direct drive TN-4D platenspeler

0
TEAC presenteert direct drive TN-4D platenspeler

TEAC heeft een nieuwe platenspeler uitgebracht. De TN-4D is voorzien van direct drive-aandrijving, geen gedoe met snaren dus. En het geheel moet vrij zijn van ‘cogging’.

Cogging is het effect dat je als het ware kunt voelen door een elektromotor met de hand rond te draaien. Je voelt – zeker bij exemplaren voorzien van een sterke magneet – dan ‘stapjes’. Tijdens het draaien leidt dat tot een soort pulsjes. In normale motor-toepassingen niet waarneembaar en ook verder niet interessant. In geval van audio-toepassingen kun je het wel gaan horen. Cogging is dus een ongewenst effect en TEAC zegt dit euvel in de nieuwe direct drive-platenspeler TN-4D effectief onderdrukt te hebben. Hiervoor wordt een borstelloze gelijkstroommotor ingezet, voorzien van terugkoppeling. Dat levert niet alleen een zeer hoge mate van gelijkloop op; tevens wordt cogging voorkomen. De motor is plat uitgevoerd, wat leidt tot een al even slanke en platte platenspeler.

USB

De S-vormige toonarm werd samen met SAEC ontwikkeld, een gerenommeerde fabrikant van deze onderdelen. De ingebouwde Phono-voorversterker maakt dat u deze TEAC rechtstreeks aan de lijningang van een willekeurige hifi-installatie kunt koppelen. De in deze voorversterker gebruikte opamp NJM808080 werd door fabrikant New Japan Radio Corporation speciaal voor audiofiele toepassingen ontwikkeld. Als element is een Oyster MM van Sumiko ingezet. Mocht u echter iets anders dan dit standaard geïnstalleerde element wensen, dan is dit onderdeel vervangbaar. En dan is er nog de USB-aansluiting, waarmee u desgewenst vinyl op de computer kunt digitaliseren. Voor de TEAC TN-4D betaalt u €619.