13.6 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Muziek Buma/Stemra keert recordbedrag uit aan leden

Buma/Stemra keert recordbedrag uit aan leden

0
Buma/Stemra keert recordbedrag uit aan leden

Buma/Stemra heeft in 2018 ruim 180 miljoen euro uitgekeerd aan muziekauteurs- en uitgevers, een stijging van ruim 10 miljoen euro ten opzichte van 2017.

Buma/Stemra heeft in 2018 een recordbedrag van ruim 180 miljoen Euro uitbetaald aan muziekauteurs- en uitgevers. De incasso van auteursrechten steeg met ruim 4,7 miljoen euro tot 213,4 miljoen euro. Zo valt te lezen in de op 12 juni door de Algemene Ledenvergadering vastgestelde jaarcijfers en op de website van Buma/Stemra. De belangrijkste marktsegmenten voor de leden van de organisatie blijven Radio en TV, waar de inkomsten met 4 miljoen euro stegen tot 78 miljoen. Ook de Nederlandse livesector blijft stijgen. In die categorie steeg de omzet met ruim 3 miljoen euro tot in totaal bijna 34 miljoen euro. Andere belangrijke inkomstenbronnen voor Nederlandse auteurs en uitgevers blijven muziekgebruik in horeca en online.

Goed jaar

Cees van Steijn, CEO a.i. Buma/Stemra: “2018 was voor muziekmakers op meerdere fronten een goed jaar. Enerzijds is het goed om te zien dat traditionele segmenten als RTV en Live blijven stijgen. Daarnaast is er dit jaar met het aannemen van de auteursrechtrichtlijn en artikel 17 een belangrijke stap genomen voor de toekomst van muziekgebruik online waarbij grote techbedrijven verantwoordelijkheid moeten nemen voor beschermd materiaal.”

Buitenland

De Nederlandse componisten , tekstschrijvers en hun muziekuitgevers waren ook dit jaar weer succesvol in het buitenland: ruim 22 miljoen euro van de incasso kwam uit andere landen. Buma/Stemra werkt samen met auteursrechtenorganisaties over de hele wereld voor de incasso van dit gebruik. Buma/Stemra zelf keerde in 2018 ruim 60 miljoen euro uit aan buitenlandse organisaties.

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra vertegenwoordigt componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers. De organisatie zorgt voor een vergoeding voor muziekgebruik op onder andere radio, tv, streamingdiensten, in horeca, winkels en bedrijfsruimtes. Daarnaast promoot Buma/Stemra het Nederlands auteursrecht in zowel binnen- als buitenland. Zo wordt bijvoorbeeld Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers een internationaal podium geboden door de realisatie van belangrijke evenementen als Eurosonic Noorderslag en het Amsterdam Dance Event te ondersteunen