19.5 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Muziek EP ‘SLUMBERLAND’ van Stan Vreeken staat op springen

EP ‘SLUMBERLAND’ van Stan Vreeken staat op springen

0
EP ‘SLUMBERLAND’ van Stan Vreeken staat op springen

De EP ‘SLUMBERLAND’ van Stan Vreeken komt op vrijdag 12 juli uit op vinyl én op alle online streamingsdiensten! Ook is hij vaste speler op de Parade 2019.

Slapen of niet slapen, dat is de vraag die singer/songwriter Stan Vreeken zich stelt op SLUMBERLAND. Als pasgeboren jongetje verloor Stan zijn tweelingbroertje, en sindsdien kan hij niet slapen ‘s nachts. In zeven eigenzinnige en ogenschijnlijk onschuldige variaties op het slaapliedje, met een bijzondere rol voor de saxofonisten Floris van der Vlugt en Maarten Hogenhuis, onderzoekt de liedjesschrijver zijn eigen slapeloosheid en de relatie tussen de slaap en de dood.

Gruwelijke slaapliedjes

Ogenschijnlijk onschuldig, want in 1928 legde de Spaanse dichter Lorca in zijn essay ‘las Nanas Infantiles’ al uit dat hoewel de melodieën van slaapliedjes vaak zacht en meanderend zijn, de teksten meestal gruwelijk zijn. In bekende slaapliedjes worden kinderen uit bomen gegooid, in hun ééntje in een bootje naar de maan gestuurd of worden ze opgegeten door de beruchte Coco Man – een vormeloze schaduw die in elke slaapkamer rondwaart. Zo is het ook op SLUMBERLAND. Op poëtische wijze bezoekt Vreeken middels zijn sterke en lichtvoetige popliedjes de verschillende gedaantes van de slaap, in een poging zichzelf te verzoenen met deze geheimzinnige broer van de dood. Samen met drummer Mats Voshol, de twee saxofonisten Floris van der Vlugt en Maarten Hogenhuis en bassist en producer Dave Wismeijer heeft Stan Vreeken een zeer bijzondere EP gemaakt.

Parade

De voorstelling SLUMBERLAND speelt deze zomer in elke stad tijdens theaterfestival de Parade. Met muziek van de gelijknamige EP is SLUMBERLAND een persoonlijk en zachtmoedig theaterconcert over de slaap, Barbapapa en de dood. Samen met acteur Jorn Heijdenrijk en een geweldige band neemt hij het publiek via sprookjes, dromen en jeugdherinneringen mee naar ‘dat onontdekte land waarvan geen mens ooit terugkeert’.

SLUMBERLAND speelt op:

  • 20 t/m 25 juni in ROTTERDAM
  • 10 t/m 14 juli in DEN HAAG
  • 30 juli t/m 4 augustus in UTRECHT
  • 21 t/m 25 augustus in AMSTERDAM

Ronkende reviews

Media schreven eerder over Stan Vreeken (zijn debuutplaat verscheen eind september 2017):

‘Alsof Jeff Buckley een vervolg heeft gemaakt op Grace.’
– Parool

‘Maar áls hij uithaalt, word je als luisteraar ruig door de modder getrokken, (..) je gaat ervan rillen. En je wilt steeds meer.’
– Groene Amsterdammer

‘Fraaie, hartroerende liedjes van Stan Vreeken’.
– NRC Handelsblad

‘Ontzettend mooi en breekbaar.’
– 8WEEKLY