11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Streaming Audio Het gevaar van de aggregatoren: dág radio

Het gevaar van de aggregatoren: dág radio

3
Het gevaar van de aggregatoren: dág radio

De webradio-modules van Frontier Siliconzit in een scala aan apparaten en streamers die webradio bieden. En dan gaat het mis bij een van de aggregatoren…

Misschien hebt u er nooit over nagedacht, maar de kans is levensgroot dat uw internetradio (of streamer met webradio) gebruik maakt van een zogeheten aggregator. Dat is zeg maar een database waarin alle werkende links naar een enorme hoeveelheid online radiostreams wordt bijgehouden. Dat maakt het voor u als eindgebruiker reuze simpel om een radiostation terug te vinden. Sterker nog: u merkt helemaal niks van zo’n aggregator, de radio (of streamer) legt zelf contact met de dienst en presenteert de stations onderverdeeld in onder meer regio’s, genre enzovoort. Werkt prima, totdat een aggregator failliet gaat of ruzie krijgt met een leverancier. Dat laatste gebeurde vorige maand bij Frontier Silicon. Dat bedrijf levert webradio- en streamingmodules voor een zee aan merken, bekend en onbekend. Denk aan bijvoorbeeld Sangean, een grote speler op de markt van webradio’s. Bovenaan dit artikel ziet u de Fusion 290 van dat merk, voorzien van een typische Frontier Sillicon gebruikersinterface (in dit geval de kleurenuitvoering). Maar ook Sony, Philips, Panasonic, Pure en anderen maken er volop gebruik van.

Heibel tussen aggregatoren

Ineens was er wrevel bij het (naar achteraf blijkt vrij kleine bedrijfje) achter de stream-database: vTuner. De eigenaar liet weten dat hij zich door Silcon Frontier onder druk gezet voelde (zie reactie Peter Johnson bij het artikel alhier), onder meer door aanbod van concurrerende aggregatoren die goedkoper of zelfs gratis bleken. Daarop trok hij eigenhandig de stekker voor Silicon Frontier eruit, met – terecht – woedende klanten tot gevolg. Ere wie ere toekomt: Silicon Frontier heeft het allemaal keurig en snel opgelost. Inmiddels is er een andere aggregator die minstens net zo goed werkt. Enig nadeel: de zich geschoffeerd voelende eigenaar van de vorige aggregator heeft alle gebruikersaccounts gewist of geblokkeerd, waardoor persoonlijke zenderlijsten verloren zijn. Beetje flauw en wellicht maar goed ook dat de banden met een minder betrouwbare leverancier voor een zo groot aantal klanten verbroken is.

Aggregatoren
De reactie van Peter Johnson geeft aan waar de pijn zit: een soort prijzenoorlog tussen aggregatoren. En toch wel wat geld willen verdienen aan klanten waar al eens geld voor gevangen is (per verkochte Frontier Silicon-module wordt namelijk geld ontvangen).

Eindgebruiker altijd slachtoffer

Het zet je wel aan het denken. Want wat als bijvoorbeeld Silicon Frontier zélf op de fles gaat? Of bijvoorbeeld geen zin meer heeft om updates voor oudere modules uit te brengen? De vaak dure webradio’s zijn dan alleen nog een soort van papiergewicht. Slecht voor de klantervaring, slecht voor de portemonnee en slecht voor het milieu. Want technisch capabele apparaten belanden daardoor vroegtijdig op de schroothoop. Het zou handiger zijn als er naast gebruik van een aggregator tenminste voor een aantal favoriete zenders de mogelijkheid bestond om het ip-adres van de stream handmatig in te voeren. In dat geval moet u dat misschien heel af en toe zelf aanpassen, maar uw radio blijft werken.

Verzamelaar

Natuurlijk is een aggregator ook een verzamelaar. Van gebruiksgegevens, natuurlijk. Wie luistert wanneer waarnaar? Cijfertjes en statistieken zijn goud geld waard. Vandaar dat de aggregator voorlopig niet zal uitsterven. Hoe de toekomst van dit soort diensten eruit gaat zien is onduidelijk. Wordt er straks een verplicht abonnement aan gekoppeld, bijvoorbeeld? Wordt webradio dan ook een soort van Netflix? Zou flauw zijn, want veel zenders zijn bijvoorbeeld publieke omroepen waar al geld aan betaald wordt. Hoe dan ook: met een webradio bent u meer afhankelijk van een tussenpartij dan u denkt. Wordt vast vervolgd. Voor nu is er niks meer aan de hand: alle apparatuur (en da’s best een hoop) die intern van Frontier Sillicon gebruik maakt draait weer als een zonnetje.

3 REACTIES

  1. This is Peter Johnson from vTuner.

    First of all let me answer the comment above. Yes for example Bose switched from vTuner to Tunein. That was a huge mess. Users are not happy. Companies like Bose do not care about quality. Run by a bunch of accountants.

    Frontier Silicon is in deap financial problems. They have laid off a lot of their staff in the past year. They where late paying vTuner and still owe vTuner a lot of money. I would avoid buying products with Frontier Silicon because of this. The change away from vTuner had everything to do with saving money. They do not care about quality anymore. If they cared about quality they would not have told users they find a lot of missing stations and podcasts with airable. Airable has had a internet radio listing service for at least 5 years and the quality is bad. If airable cared about quality they would not have a bad service after 5 years.

    vTuner is still operating and fine. Frontier said vTuner was going out of business. That was their excuse for removing vTuner. Big lie and actually I have had to tell existing clients that vTuner is not going out business because they asked me if vTuner is going out of business. Frontier silicon is a disgusting company for trashing vTuner. And they better avoid me at the IFA show.