10.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Muziek iTunes Store van Apple blijft gewoon bestaan

iTunes Store van Apple blijft gewoon bestaan

0
iTunes Store van Apple blijft gewoon bestaan

Om de een of andere reden is de aankondiging betreffende het ‘stoppen’ van iTunes als enorm groot nieuws opgepikt afgelopen dinsdagavond. Maar het stopt eigenlijk helemaal niet…

Om de een of andere reden heeft een deel van het bij de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Apple aanwezige (of juist niet aanwezige?) journaille de gang van zaken rond iTunes verkeerd begrepen. Ten eerste stopt Apple alléén – eindelijk – met het programma iTunes. Dat is in de loop der jaren namelijk uitgegroeid tot een wat lomp stukje software met veel te veel functies onder één dak. Zo was het niet alleen een muziekbeheerder, maar was het ook de sync-tool voor mobiele apparaten. Niet echt praktisch (meer). Vandaar dat besloten is om de oude iTunes-app naar de eeuwige elektronische jachtvelden te sturen. Maar tegelijkertijd ook drie nieuwe apps speciaal voor muziek, podcasts en tv te introduceren. Inderdaad: zoals bij iOS al een hele tijd het geval is. Voor muziek is er de app – jawel – Muziek (Music). Daarin treft u – na upgraden straks in september naar het nieuwe macOS Catalina – al uw ooit gekochte tracks aan. Maar ook de optie om gebruik te maken van Apple’s eigen muziekstreamingdienst. En – en dat is door velen verkeerd begrepen – ook de iTunes Store, alwaar u losse tracks en albums kunt aanschaffen.

iTunes winkel stopt niet

Een deel van de media heeft maandag een soort van necrologie betreffende iTunes gepresenteerd. Vooral bij niet-technische media ging het mis wat de eigenlijke (re)presentatie van de feiten betreft. Waarschijnlijk vanwege gebrek aan kennis. Hoe dan ook, even een blik werpen op de infopagina van Apple zelf over de nieuwe apps die straks in september na een upgrade naar de dan te verschijnen nieuwe versie van macOS geeft definitief uitsluitsel. Scroll een stukje naar beneden tot het kopje De apps Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV. In de alinea daaronder staat letterlijk geschreven: ‘Iedereen die wil dat hun muziek ook echt van hen is, kan met één klikje terecht in de iTunes Music Store’. En niet alleen is daarmee 100% duidelijkheid gegeven, ook vat deze zin de essentie van de store samen. Niet iedereen heeft geld (over) voor een streamingdienst en heeft liever de tracks gewoon op bijvoorbeeld een NAS staan om ze van daar af zelf te beheren. iTunes-muziek bevat al heel lang geen DRM meer, dus de muziek is op elk apparaat afspeelbaar. Ook perfect voor onderweg, zo stookt u uw databundel niet op en kunt u ook in goede kwaliteit luisteren bij trage internetverbindingen. Ook woont niet iedereen in deze wereld in een gebied waar breedband-internet vanzelfsprekend is. Streamen in goede kwaliteit is dan vaak niet mogelijk, downloaden – hoewel wellicht traag – wel.

We zullen doorgaan

Kortom: ten eerste blijven al uw ooit aangekochte tracks en albums (natuurlijk) straks gewoon beschikbaar onder de nieuwe software. En kunt u daarnaast gewoon losse tracks en albums (maar ook films via de daarvoor bestemde app) blijven kopen. Zodat er voor ieder soort klant een keuze blijft. Zoals het hoort dus.