10.7 C
Haarlem
dinsdag, juni 6, 2023
Home Muziek Ralph Rousseau neemt Gamba Fantasies Telemann op

Ralph Rousseau neemt Gamba Fantasies Telemann op

0
Ralph Rousseau neemt Gamba Fantasies Telemann op

De Utrechter Ralph Rousseau Meulenbroeks neemt Gamba Fantasies Telemann op, in full surround met high-end apparatuur van oner meer KEF en Hegel.

Tot voor een paar jaar was er van Georg Philipp Telemann (1681-1767) maar één stuk voor viola da gamba solobeschikbaar: een vijfdelige sonate uit ‘Der getreue Musik-Meister’. In 2016 werden van deze bekende barokcomponist in een bibliotheek in Osnabrück twaalf ‘Fantasias’ ontdekt, geschreven voor dit instrument. De stukken dateren uit 1735 en werden jarenlang beschouwd als verloren. Bijzonder is dat Telemann zelf ook de viola da gamba bespeelde.

Meulenbroeks

De Utrechter Ralph Rousseau Meulenbroeks nam zelf ooit op zijn eerste album ‘Voix Humaines’ de eerdere Telemann-sonate ‘Der getreue Musik-Meister’ op. Inmiddels is de gambaspeler vele producties verder en behoort hij tot de internationale top. “… De schoonheid is magnetisch… (NRC), ”…verstilde klanken…geserreerde passie…” (De Telegraaf) … wie hem hoort spelen weet dat alle verzet zinloos is …” Het Parool), … een verademing … volstrekt onorthodox … (HP/De Tijd).

Eigen interpretatie

“Twee jaar ben ik bezig geweest om alle Fantasias uit mijn hoofd te leren. Op diverse concerten voerde ik delen uit, maar pas onlangs speel ik ze allemaal achter elkaar”, vertelt Ralph Rousseau. Het high end label TRPTK zal eind juni een complete registratie verzorgen in de monumentale Geertekerk, met zijn prachtige akoestiek. “Voor mij maakt deze nieuwe opname een cirkel rond. Telemann’s eerdere sonate staat op mijn eerste cd en op de nieuwste komen alle twaalf ‘Fantasias’ te staan. Stukken waarvan niemand kan vertellen hoe je ze moet spelen. In de partituur staan maar een paar algemene tempoaanduidingen. Dit geeft zoveel ruimte dat het bijna een blank canvas is waarop je kunt gaan schilderen. Ook wil ik niet weten hoe ze inmiddels door andere spelers geïnterpreteerd zijn, sinds de nieuwe uitgave uit 2016. Zoals ik ze ga uitvoeren zijn ze honderd procent mijn interpretatie, gebaseerd op wat ik van Telemann weet.”

High-end

TRPTK-opnametechnicus Brendon Heinst: “Als high end label willen we dit stuk wereldgeschiedenis zo echt mogelijk ‘opvangen’. Dat doen we dan ook met heel speciale microfoontechnieken die ik voor mijn Master’s Degree thesis heb ontwikkeld. In full 5.0-kanaals surround, op 16 keer hogere kwaliteit dan CD-kwaliteit en met zeer hoogwaardige, op maat gemaakte apparatuur door DPA, Merging Technologies, KEF en Hegel, en extreem hoogwaardige bekabeling van Furutech.” Telemann moest eens weten…

Over Telemann

Een ‘reviewer’ – Johann Mattheson – van Telemann’s Fantasias zelve schreef daar 1739 het volgende over: ‘… For this style is the freest and most independent of all imaginable variants, since one comes across this idea and that, with everything bound neither to words nor to melody, only to harmony […] bringing forth all kinds of unusual passages, hidden ornaments, ingenious turns and trimmings […] now rapid, now hesitating; now monophonic, now polyphonic […] not without intent seeking favour, rushing in and evoking wonder’.