11.2 C
Haarlem
vrijdag, juni 2, 2023
Home Personal Audio 40 jaar Sony Walkman, de revolutie van mobiliteit

40 jaar Sony Walkman, de revolutie van mobiliteit

1
40 jaar Sony Walkman, de revolutie van mobiliteit

Het is niet de iPod die de grote mobiele muziekrevolutie veroorzaakte, maar de Sony Walkman uit de jaren tachtig.

Als u ergens in de jaren zeventig of tachtig bent geboren, hebt u vast wel eens een echte Sony Walkman in handen gehad. Of een soortgelijk apparaat van een ander merk. In 1979 – deze maand precies 40 jaar geleden dus – zorgde de in die tijd ultra-compacte cassettespeler voor een ware revolutie. De geluidskwaliteit die het apparaat produceerde was zonder meer goed te noemen en omdat het apparaatje op batterijen werkte kon je voortaan naar muziek luisteren op elke plek die je maar wilde. Zeker, er waren natuurlijk eerder ook al portable cassettespelers- en recorders, maar geen enkele zo compact als het exemplaar van Sony. Ze gingen dan ook als warme broodje over de toonbank en andere fabrikanten volgden al snel. Vanzelfsprekend verschenen er ook al snel goedkope Chinese en Japanse ‘klonen’ op de markt van inmiddels allang vergeten merken als bijvoorbeeld Crown, Yoko en Supertech. Kijkshop was in die dagen voor budgetbewuste kopers je beste vriend.

Digitaal

De Walkman werd gedurende z’n levensloop van steeds meer features voorzien. Denk aan een ingebouwde radio, opnamemogelijkheden, geavanceerde motoraansturing en meer. De Walkman werd uiteindelijk uitgebreid met een ander familielid in de vorm van de Discman, waarmee onderweg cd’s afgespeeld konden worden. En ook minidisk-spelers zorgden tegen het einde van de aloude cassetteband nog voor mobiel luisterplezier. In 2010 – na een dikke 30 jaar – stopte Sony met de productie van de Walkman. De naam wordt nu echter weer gebruikt voor een serie mobiele digitale muziekspelers (een boot die Sony in eerste instantie volledig miste en werd gevaren door de iPod van Apple), maar de enorme aantallen die met de cassettespelers qua verkoop werden behaald worden daar niet meer mee geëvenaard. Tegenwoordig beschikt iedere zichzelf respecterende smartphone over de optie om muziekbestanden af te spelen, waarmee de losse apparaten nagenoeg overbodig zijn geworden. Zeker als u als gebruiker niet naar de ultieme geluidskwaliteit op zoek bent. Wat voor het overgrote deel van de consumenten geldt.

1 REACTIE

  1. Sony leverde de eerste Walkman met twee lichtgewicht stereo hoofdtelefoons. En een talk back microfoon! Tot die tijd waren hoofdtelefoons ofwel die Pioneer-bollen (SE-205 en SE-405) ofwel mono-oordopjes die je op een radio kon aansluiten. De Sony Walkman was echt hifi en dat was best een revolutie. De vraagprijs was niet mals; meer dan 500 guldens als ik me goed herinner. Maar de Walkmans die ik nog heb (de eerste, blauwe en een latere versie) zijn stuk voor stuk robuust en doen het nog steeds.

    De Walkman was een ongekend succes en de cashflow die daaruit voortvloeide zorgde ervoor dat Sony in de jaren 80 marktleider werd in de consumentenelectronica.

    In die zin markeren Walkman en iPod vergelijkbare ontwikkelingen. Hun succes stelde het moederbedrijf in staat om verder te innoveren en nieuwe producten op de markt te brengen.

    Anno nu is het wachten op de iPod/Walkman van 2020. Of ziet u deze al in de schappen staan?