13.6 C
Haarlem
vrijdag, juni 9, 2023
Home Streaming Audio MQA nu ook in China beschikbaar via Xiami

MQA nu ook in China beschikbaar via Xiami

3
MQA nu ook in China beschikbaar via Xiami

MQA breidt zich uit naar China. Daar komt het beschikbaar via de Xiami streaming service van de welbekende retailer Alibaba.

MQA pretendeert een betere geluidskwaliteit bij de eindgebruiker af te leveren dan welk ander formaat ook. Vandaar dat u het terugvindt in diverse streamingdiensten als onderdeel van een duurder ‘high-end’-abonnement. China is de nieuwste klant van de leverancier achter het formaat. Gezien het grote aantal mensen dat in dat land woonachtig is, mag het geen verwondering wekken dat het nu al meteen een vierde plek bezet qua markt voor MQA. De bedenker van het formaat hoopt dat Alibaba het formaat populairder dan ooit gaat maken. Toch kun je je afvragen wat er nu gaat gebeuren. Chinezen breken volgaarne alles met liefde open en kopiëren zaken vervolgens klakkeloos. Nu betalen hardwarefabrikanten een licentie aan MQA. Er zou nu zomaar ineens een hoop minder legale apparaten kunnen op de markt kunnen verschijnen. Verspreid door bijvoorbeeld datzelfde Alibaba.

Kritiek

MQA is zoals gezegd een muziekformaat dat pretendeert studiokwaliteit naar de huiskamer te brengen. Helemaal onomstreden is het systeem overigens niet. Al was het maar omdat er speciaal gelicenseerde hardware voor nodig is. Desondanks verschijnt het op steeds meer apparatuur, dus exotisch is het formaat allang niet meer. En nu zijn de Chinezen aan de beurt om hun oordeel te vellen. Of gewoon te genieten van een stream die zonder meer beter klinkt dan de reguliere mp3 of aac gecomprimeerde streams, natuurlijk.

3 REACTIES

  1. Beste Ronald, ik geloof dat je nog veel te ontdekken hebt wat MQA betreft. Wat openbreken of kopieren betreft hoef je niet bang te zijn dat men in China daar zijn best voor gaat doen, want daar is men allang mee bezig en wordt er zelfs geclaimd dat men dat al heeft gedaan. De 1e softwarematige unfold naar 24/96 is al ‘gratis’ en er wordt gretig gebruik van gemaakt door DAC fabrikanten die geen licentie willen betalen of hun technologie niet willen prijsgeven of niet compatibel is met de MQA eisen. De grootste DAC chip leveranciers hebben MQA al in hun hardware en het is gewoon een keuze of men er gebruik van wil maken of niet. Dat lijkt me ook de beste manier, klant bepaalt wat hij wil en kan dan ook alle andere formats spelen tot aan 24/768 en 16x DSD aan toe. http://www.esstech.com/index.php?cID=439