12.1 C
Haarlem
woensdag, juni 7, 2023
Home Hi-Fi Nieuw van NAIM: NAIT XS 3 en SUPERNAIT 3

Nieuw van NAIM: NAIT XS 3 en SUPERNAIT 3

0
Nieuw van NAIM: NAIT XS 3 en SUPERNAIT 3

Naim Audio lanceert de 3rde generatie van zijn geprezen geïntegreerde versterkers NAIT en SUPERNAIT. En deze versies tonen hun liefde voor vinyl.

De NAIM NAIT XS 3 en SUPERNAIT 3 beschikken elk over belangrijke verbeteringen op het vlak van geluidskwaliteit ten opzichte van de vorige generatie (de oudere SUPERNAIT komt aan bod in deze test), zo laat importeur Latham Audio weten. Ook krijgen ze als toevoeging een geïntegreerde phono voorversterker ingebouwd: ‘Dit maakt ze de ideale partner voor draaitafels, netwerkspelers, cd-spelers en elke andere bron die men wil combineren met het fameuze NAIM geluid. Net als hun voorgangers, zijn beide geïntegreerde versterkers met de hand gebouwd in Salisbury UK. Sinds de introductie van de 2e generatie ongeveer 6 jaar geleden is NAIM’s ontwikkelteam bezig om de versterkers verder te verbeteren. Er zijn belangrijke verbeteringen gedaan aan de versterkers, ze leveren meer snelheid en betrokkenheid bij hun muzikale presentatie – Ongeacht of je nu muziek beluistert via een paar luidsprekers of via je favoriete hoofdtelefoon’, zo meldt Latham.

Vele vernieuwingen

De nieuwe phono circuits in de NAIT XS 3 en SUPERNAIT 3 zijn gebaseerd op klassieke NAIM ontwerpen en gefabriceerd met hoogwaardige componenten – uitgebreid gegroepeerd en geselecteerd door onze experts voor optimale nauwkeurigheid in productie.

De vernieuwingen in meer detail, door Latham op een handig rijtje gezet:

 • Naim’s R&D team heeft een manier gevonden om de snelheid van de gain-stage te verdubbelen, wat er tevens voor zorgt dat het output-stage ook dubbel zo snel kan reageren.
 • De secundaire gain-stage transistors zijn geoptimaliseerd, ze hoeven nu niet langer worden afgeschermd door een cascode-stage transistor. Het verwijderen van de cascode zorgt ervoor dat er minder versterkerstabilisatie nodig is: Dit verdubbeld de zwenksnelheid en brengt daardoor een verbetering in geluidskwaliteit.
 • Het phono-circuit bestaat uit 3 onderdelen: gain-stage, passieve equalisatie en uiteindelijke versterking en actieve equalisatie. Dit zorgt voor uitstekende noise prestaties, RIAA equalisatie voorbij de audio band en een ruime headroom.
 • Alle RIAA-equalisatie condensatoren zijn zogenaamde ‘through-hole’ filmtypen, met lage microfonische pick-up en uitstekende prestaties. Juist omdat phono-inputs 1000x gevoeliger zijn dan reguliere inputs profiteren zij exponentieel van verbeteringen in geluidskwaliteit.
 • Input impedantie is 47k? in parallel met 100pF capacitieve lading; de gain-stage is perfect voor 5mV moving magnet-elementen.
  “These are the best-sounding integraded amplifiers Naim has produced, now with added love for vinyl. Major performance upgrades mean you’ll hear more from your music – whatever format you’re listening to”, zo meldt Naim Audio MD Charlie Henderson.

Met volgens Latham ‘Naim’s obsessieve aandacht voor detail – alles in dienst om de meest authentieke muzikale presentatie neer te zetten die mogelijk is’, profiteren de NAIT XS 3 en SUPERNAIT 3 van de volgende kenmerken:

 • Klasse A hoofdtelefoon versterker
 • Alps Blue Velvet volumebediening
 • Reed Input relais
 • Keramische isolatoren voor de eindtransistoren
 • Galvanisch geïsoleerde microprocessor
 • Microfonie-geïsoleerde PCB montage

De SUPERNAIT 3 biedt nog een aantal extra belangrijke kenmerken ten opzichte van de NAIT XS 3 voor nog betere prestaties:

 • Volledige 24V DR module ingebouwd, profiteert van NAIM’s eigen ontwikkelde discrete regelaar technologie.
 • Grotere ringkerntrafo en voeding: Heeft meer reserve en levert meer kracht in dynamische passages.
 • Meer through-hole componenten in het signaalpad: dit minimaliseert de negatieve effecten van vibratie en variërende thermische omstandigheden.
 • De inputs op het chassis zijn hand-gesoldeerd op het circuit board: Dit minimaliseert vibraties op het main board.
 • Balansregeling

NAIT XS 3 en SUPERNAIT 3 zijn in de Benelux leverbaar vanaf augustus 2019 voor respectievelijk €2799 en €4399 inclusief BTW.