28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Streaming Audio Ook Google luister met u mee

Ook Google luister met u mee

0
Ook Google luister met u mee

De VRT heeft ontdekt dat ook Google gesprekken met Google Assistent opneemt, deels bewaart en soms verder laat analyseren door externe partners.

Het is niet de eerste keer dat we onze zorgen uiten over privacy in combinatie met slimme assistenten. Eerder al bleek Amazon van alles op te nemen en te bewaren voor analyse en verbetering van de kwaliteit. Google blijkt hetzelfde te doen, zo ontdekte de VRT. Dankzij een klokkenluider kregen zij zo’n 1000 van die opnamen in handen, waarvan de oorspronkelijke gebruikers vrij makkelijk waren te achterhalen. De omroep confronteerde een paar van deze mensen met hun gesprekken. Verrast en niet blij waren de te verwachten emoties. Of dat nu dus nog zulke trouwe gebruikers van Google’s slimme assistent zijn…? Extra vervelend is in ieder geval dat deze opneem- en analyse-politiek nergens in de gebruikersvoorwaarden van de dienst vermeld wordt. Dat zal nu vast wel gaan veranderen, maar het is vreemd. Ernstiger is dat een deel van de opnamen totaal niet gericht waren aan Google, maar gewoon flarden van huiskamergesprekken met privacygevoelige informatie. Dat soort zaken behoort natuurlijk direct vernietigd te worden; al hadden ze in de eerste plaats nooit mogen bestaan. Dat vervolgens ook externe bedrijven deze gegevens in handen krijgen – onder meer om uit te tikken – is helemaal vreemd.

Toestemming

Dat je een slimme assistent nog slimmer wil maken begrijpen we. Dat daarvoor steekproeven nodig zijn valt ook nog te begrijpen. Maar de eindgebruiker had daarin op z’n minst een keuze moeten krijgen. Wil ik m’n gesprekken delen met Google en derden of niet? Dat zal inderdaad een hele hoop opt-outs genereren. Maar je weet dan als bedrijf in ieder geval dat ‘t handjevol overblijvende gebruikers op geheel legale wijze toestemming voor verder gebruik van hun gesprekken heeft gegeven. De slimme speaker lijkt nu vooral een apparaat om nog weer meer gebruikersgegevens vast te leggen. Nog meer specifieke profielen aan te maken. En daarmee wordt het allemaal een beetje eng.

Op jacht naar de klokkenluider

Google gaat – zo meldt Tweakers – uitzoeken waar het lek nu vandaan komt. Ofwel: de klokkenluider zal wel aangepakt worden. Maar de bewaar-, analyse- en deelpolitiek hoogstwaarschijnlijk niet. En realiseer u vooral dat geen enkel van deze ‘slimme’ assistenten lokaal werkt, alles wordt via servers in Verweggistan afgehandeld. Hoe meer een bedrijf leeft van gebruikersgegevens- en statistieken, hoe meer er van u vastgelegd wordt. Wat ons betreft: láát al die meeluisterende apparatuur maar voor wat ‘t is. Een afstandsbediening – al dan niet in app-vorm – doet ‘t veelal ook prima. En hebt u al zo’n spionnenspeaker van welk merk dan ook staan, trek de stekker er dan maar eens wat vaker uit.