Sonos versus Lenbrook: ruzie in de patent-tent

0
Lenbrook

Sonos lijkt op het oorlogspad wat patenten betreft, zo heeft het na Denon nu Lenbrook (van Bluesound) in het vizier. En dat betekent rechtszaken in het verschiet.

Patenten zijn goud geld waard voor bedrijven. Ze verdedigen ze dan ook met hand en tand, zeker als daar geld mee te verdienen valt. Deze keer gaat de strijd tussen de gereputeerde merken Sonos en Lenbrook. Dit laatstgenoemde bedrijf is onder meer ontwikkelaar van Bluesound, het bekroonde high-end draadloze multiroom-systeem. Sonos vindt dat Lenbrook diverse patenten van hen heeft geschonden, terwijl Lenbrook dit in alle toonaarden ontkend. Zo meldt de Bluesound-maker: ‘Lenbrook respects the valid intellectual property rights of others, and in fact has entered into many patent licenses over its 40-year history’, ofwel: het bedrijf respecteert het intellectuele eigendom van anderen en beschikt zelf over een arsenaal aan eigen patenten. Om te vervolgen: ‘Lenbrook’s high resolution audio capabilities substantively differentiates Lenbrook’s products from those of Sonos and many other of Sonos’ actual direct competitors. Lenbrook believes it is generally recognized by the industry as the first legacy audio company to deliver such a complete and differentiated solution to the audiophile marketplace’. Waarbij Lenbrook dus duidelijk aangeeft dat er grote verschillen zitten tussen de door hun gebruikte methoden en die van directe concurrenten van Sonos.

Sonos, Denon en de rest

Verder geeft Lenbrook aan op de hoogte te zijn van het eerdere dispuut tussen Sonos en Denon, waarbij het uiteindelijk tot een schikking gekomen is. Ook heeft Sonos volgens hen in november vorig jaar naar meerdere audiobedrijven brieven gestuurd met daarin de melding dat die ook allemaal inbreuk maken op Sonos-patenten. Kortom een hoop geharrewar waarbij het maar afwachten is wat de uitkomst van een zaak als deze gaat worden. Patenten blijven moeilijke dingen, zeker ook omdat ze door verschillende mensen op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden.