5G, wat moet je ermee?

2
5G

5G is hét buzzwoord als het gaat om razendsnelle mobiele communicatie momenteel. Het klinkt ook allemaal heel mooi, maar hebben we het ooit nodig?

5G belooft astronomisch hoge doorvoersnelheden met in theorie tot 800 Gbps max. In de praktijk zal dat begrensd worden op 1 Gbps, nog altijd flink sneller dan de gemiddelde vaste aansluiting. Klinkt mooi, tot u zich bedenkt bedenkt dat u uw complete databundel in hooguit een paar seconden verstookt. Nederland is niet bepaald genereus met flinke databundels, after all. De eerste hobbel dus die genomen zal moeten worden. Maar de kans bestaat dat door vergroting van die bundels (ongelimiteerd zou anno 2019 een heel stuk praktischer zijn…) weer tot flink hogere abonnementsprijzen gaan leiden. Want ja, die investeringen in een nieuw netwerk zullen er toch uitgehaald moeten worden. Het is slechts een praktisch voorbeeld, 5G zal mobiel internet ‘as we know it’ drastisch veranderen.

Nodig?

Maar: hebben we het echt nodig? Ja, iedereen kent de gevleugelde woorden van een zekere Bill Gates, aangaande het feit dat computers nooit meer dan 64 kB nodig zouden hebben. Inmiddels weten we wel beter…Of we het nooit nodig gaan hebben is dus moeilijk te voorspellen. Feit is in ieder geval dat smartphones en tablets steeds data-hongeriger worden. Bijvoorbeeld omdat het updaten van een app een paar honderd Megabyte kost. Doe er een paar daarvan en het tikt lekker aan. Edoch: maakt het wat uit of je als gebruiker een minuut of 15 seconden moet wachten voor het voltooien van die updates? Het gebeurt toch allemaal lekker op de achtergrond… Een andere reden die wordt aangevoerd is onder meer streaming. Bedenk daarbij dat we ook met 4G al méér dan genoeg bandbreedte hebben om in topkwaliteit video’s te streamen, om het over audio maar helemaal niet te hebben. Wel geldt dat de doorvoersnelheid van 4G erg afhankelijk is van de plaats waar je bent en de ‘belasting’ van de mast. Met 5G moet dat probleem veel minder zijn, omdat er veel meer (maar kleinere) cellen gebruikt worden.

Zelfrijdende auto

Kortom: op dat vlak is 5G zonder meer interessant. Mits u binnen de bebouwde kom blijft, daarbuiten wordt het (net als altijd) een ander verhaal. En schakelt u mogelijk zelfs terug naar 4G. Behalve dan – hopelijk – op de weg. Want een van de meer dwingende redenen die wordt aangevoerd is de komst van de zelfrijdende auto. Punt is alleen dat die er de komende decennia zonder drastische wijzigingen in de infrastructuur niet gaat komen, daar zijn we inmiddels wel achter. Zelfrijdend werkt momenteel redelijk op snelwegen en dergelijke, maar niet goed in drukke oude binnensteden met her en der zwabberende fietsen, onverwacht overstekende mensen en andere onlogische obstakels. 5G gaat daar niet bij helpen. Sterker nog: om echt veilig autonoom te kunnen rijden is het wenselijk dat een auto dat ook zonder internetverbinding kan! Want anders zou bij een storing het aantal ongelukken drastisch toenemen.

HF-ruisbron erbij

Voor audiofielen betekent 5G weer een HF-stoorbron erbij. Eentje die zeker in stedelijke gebieden ook nog eens flink aantikt, want daar stikt het straks van de opeengepakte cellen. Filteren maar weer, dus. Verder is te zien dat de uitrol van 5G onder meer tot zaken als bomenkap leidt, wat misschien toch ook een wat minder geslaagd idee is. En dan is er nog een groep mensen die er heilig van overtuigd is dat 5G-straling zonder meer slecht voor de gezondheid is. Die discussie houden we ons wijselijk verre van. Bewijzen voor en tegen zijn er ongeveer evenveel, dus daar mag u zelf uw conclusie uit trekken.

5G uitrol met beleid

5G klinkt op papier in ieder geval heel mooi en uiteindelijk zal er wellicht een markt voor zijn. Tegen de tijd dat we bijvoorbeeld allemaal gaan streamen in een door marketing van tv-fabrikanten opgedrongen 16K of hogere beeldresolutie bijvoorbeeld. Niet dat dat onderweg veel zin heeft, maar zo gaat dat nu eenmaal. 5G kan ook zeker zinvol zijn voor mobiel werken, eindelijk kunt u nu onderweg met de laptop grote bestanden razendsnel binnenhalen. Met name updates van besturingssystemen verlopen dat onder de streep weer net wat vlotter. Ook kunt u dan een mifi (zo’n portable routertje) inzetten om met een groep mensen waar dan ook te kunnen werken zonder afhankelijk te zijn van een al dan niet aanwezige netwerkaansluiting of onveilige hotspot. Meerdere videostreams in ultrahoge resolutie afspelen is ook geen probleem. Bedenk daarbij echter wel dat we ook nog lang niet het onderste uit de kan hebben gehaald wat 4G betreft. Misschien moet 5G vooralsnog meer gericht worden uitgerold, op plekken waar het mogelijk echt van pas kan komen. Maar niet blindelings overal, da’s zonde van het geld. Zeker ook als u bedenkt dat het energieverbruik van een 5G-netwerk hoger ligt dan van een 4G-netwerk.

2 REACTIES

 1. 5G wordt vaak verkeerd begrepen, omdat er in termen van snelheid wordt gedacht.
  Maar bij 5G speelt dat niet de hoofdrol, snelheid is een bijkomend voordeel.
  Waar het om draait is de enorme toename van de bandbreedte. En omdat we door de marketing bandbreedte zijn gaan verwarren met snelheid wordt 5G niet meer begrepen. Erg leuk om nu te zien dat diezelfde marketingstrategen flink in hun maag zitten net dit feit, en zich waarschijnlijk suf zitten te piekeren hun eerdere valse voorstelling van zaken recht te trekken.

  Want niemand wil nog sneller, sneller internet. 100 Mbit is meer dan voldoende. Waarom dan 800 x zo snel??
  Tsja . . . .. Ga dat maar eens uitleggen.

  Bij 5G verandert de snelheid niet, die is in elke koperdraad hetzelfde.
  De bandbreedte wordt zo groot dat er bij ongelimiteerde mogelijkheden zijn om op zeer hoge snelheid gegevens met elkaar te vergelijken en om met heel veel databases tegelijk samen te werken en dat DRAADLOOS!! Dat verandert het hele internet landschap. En het verandert ook de toepassing van het internet.

  Nu is Google een soort Bol.com geworden. Het internet zal die toekomst ook krijgen. Media en shopping.
  5G krijgt dat niet. Dat wordt een toepassing voor industriële en technische toepassingen zoals draadloos samenwerken, met robots op grote afstand draadloos werken, robots uitrustten met de meest geavanceerde databases, althans de verbinding er naar toe etc….

  5G is dus nodig, hard nodig, is geen upgrade van 4G, en omdat het internet zoals het nu is op zijn laatste benen loopt.

  Veel luisterplezier
  Theo

 2. Ik zit er niet op te wachten.
  Ik heb net 4G, en ik merkte dat mijn tegoed ook sneller opging. Maar, tijdens een update zijn meer apps opengesteld, en na het uitschakelen van de meeste apps zijn de kosten weer genormaliseerd. Snelheid en technologie zijn in mijn ogen prima, maar gaat het teveel knikkers kosten dan gaat de hand op de knip.
  Ik ben tenslotte een zuinige Nederlander die weet dat je de euro maar één keer kan uitgeven.

  Die autonome auto’s zijn nog ver weg, dus dat is iets van wat eens gaat komen.