28.3 C
Haarlem
zaterdag, juni 10, 2023
Home Hi-Fi Audiodata NT-MS 12 Volt lineaire voeding

Audiodata NT-MS 12 Volt lineaire voeding

0
Audiodata NT-MS 12 Volt lineaire voeding

Audiodata heeft een lineaire voeding in het assortiment, primair beoogd voor de eigen producten van deze fabrikant. Niets let u om het apparaat ook voor andere doelen te gebruiken.

Een lineaire voeding heeft als voordeel ten opzichte van een schakelend exemplaar dat er geen HF-ruis op de voedingsspanning wordt geïntroduceerd. Daarbij geldt overigens wel dat lang niet elke schakelende voeding slecht hoeft te zijn. Mits correct opgebouwd en gefilterd zijn ook daar prima resultaten mee te behalen. Desondanks is en blijft de lineaire voeding van begin tot eind lineair. Hij is minder efficiënt dan een schakelende voeding, maar voor wat lagere vermogens is het een prima oplossing. De Audiodata NT-MS levert een vermogen van maximaal 65 Watt, verdeeld over een tweetal 12 Volt uitgangen.

Efficiënt

U kunt met deze Audiodata voeding elk apparaat dat 12 Volt benodigd (en de 65 Watt aan maximaal beschikbaar vermogen niet overschrijdt) van voedingsspanning voorzien. Al ziet Audiodata natuurlijk ‘t liefst dat u een van de apparaten uit eigen huis koppelt. Als trafo wordt een verlies- en strooiveld-arm exemplaar met een R-kern ingezet. Als er geen verbruiker is gekoppeld verbruikt de voeding slechts 3 Watt; voor een lineair exemplaar is dat extreem efficiënt. Het Duitse fairaudio voelde de NT-MS eens aan de tand en is er tevreden over. De verschillen met een goede(!) schakelende voeding zijn zoals verwacht niet heel groot, maar – zo lezen we – wel degelijk hoorbaar. Iets voor de puristen dus, die altijd op jacht zijn naar net weer dat betere geluid!