20.9 C
Haarlem
zaterdag, juni 3, 2023
Home Hi-Fi iFi PowerStation netspanningsfilter met ANC

iFi PowerStation netspanningsfilter met ANC

0
iFi PowerStation netspanningsfilter met ANC

Het nieuwe iFi PowerStation netspanningsfilter van iFi beschikt over ANC, ofwel Active Noise Cancelling. De werking is inderdaad ietwat vergelijkbaar met ANC van hoofdtelefoons.

Netspanning is tegenwoordig allang niet meer die prachtig golvende sinus (al moet u zich er ook weer geen al te groot drama bij voorstellen…). Veel apparatuur in huis introduceert HF-ruis op die netspanning, maar ook zijn er natuurlijk nog altijd de aloude schakelpieken en meer. U kunt die uiteindelijk terug horen in je audio-apparatuur. Denk daarbij aan tikgeluiden bij het in- of uitschakelen van een of ander apparaat. Punt is wel dat de voeding van een gemiddeld audio-apparaat dat eigenlijk zelf behoort uit te filteren, maar dat gebeurt lang niet altijd. En dus is er een markt voor netfilters. Het grootste deel werkt passief; met uit weerstanden, condensatoren en spoelen opgebouwde filters. De iFi PowerStation pakt het net iets anders aan.

Hoge en lage frequenties

Het stoer ogende ‘stekkerblok’ van iFi met de naam PowerStation bevat Active Noise Cancellation II. het is de nieuwste uitvoering van iFi’s eigen actieve ruisonderdrukkingssysteem. De werking is zoals gezegd in grote lijnen vergelijkbaar met die van een ANC in een hoofdtelefoon. Zodra de elektronica in het ANC-stekkerblok onregelmatigheden detecteert wordt een tegenfasig signaal geïnjecteerd. Met als resultaat dat de storing onderdrukt moet zijn. Het systeem moet effectief zijn bij zowel hoge als lage frequenties. Dat is volgens iFi een verschil met reguliere passieve filters die met name actief zijn in het hogere frequentiebereik. Lager kan wel, maar dat leidt vereist grotere condensatoren en dus hogere kosten. Verder geven LED’s op het iFi PowerStation onder meer aan of u uw apparatuur fasecorrect hebt aangesloten. Via een los verkrijgbare aardingskabel zijn apparaten zonder randaarde alsnog te aarden. Verder biedt het apparaat bescherming tegen spanningspieken en overbelasting. Een automatische zekering schakelt pas dan weer in als de netspanning weer stabiel is. De PowerStation €549.