TEAC AP-505 stereoversterker met bi-amping en BTL

1
TEAC

De nieuwe TEAC AP-505 is een analoge eindversterker zonder poespas. U treft er geen digitale zaken op aan, geen LCD-displays en andere poespas.

De TEAC AP-505 is onderdeel van de reference productserie van deze fabrikant. Het is een pure eindversterker zonder verdere poespas. Hij levert een vermogen van 2 x 115 Watt. Daarbij zijn bi-amping en BTL mogelijk. In dat laatste geval worden beide uitgangstrappen parallel geschakeld, wat leidt tot een totaalvermogen van in dit geval 220 Watt. Bi-amping maakt het mogelijk om bijvoorbeeld hoge en lage tonen onafhankelijk van elkaar te versterken, elk met weer dat al genoemde vermogen van 115 Watt per kanaal. De interne opzet is volledig symmetrisch, van ingangs- tot eindtrap. Onder meer de MUSE8820E opamp is ingezet voor de XLR- en RCA-ingangen. Een stevige ringkerntrafo en een condensatorbank bestaande uit acht condensatoren met een totaalcapaciteit van 4700 uF zorgen voor een solide voeding. Prettig is de passieve koeling, waardoor deze TEAC geluidloos z’n werk doet onder alle omstandigheden.

Ncore

Het hart van de TEAC AP-505 wordt gevormd door de Ncore versterkermodule van Hypex. Die werd na uitgebreide luistertests door ontwikkelaars van TEAC verder geoptimaliseerd. De behuizing is gemaakt van een combinatie bestaande uit staal en aluminium. Het geheel staat op ‘Pin-Point’-voeten op drie strategisch berekende punten aan de onderkant. Het moet allemaal zorgen voor zo min mogelijk mechanische trillingen. Tot slot is de AP-505 lekker compact met een grootte van ongeveer een A4’tje. En ach ja: de mooie vermogensmetertjes aan de voorkant geven het geheel een aantrekkelijk aanzicht. De prijs van deze eindversterker bedraagt €1499, per direct verkrijgbaar in de kleuren zilver en zwart.

1 REACTIE

 1. Het is ‘n D versterker, ben benieuwd naar de test / review van Jaap
  Bijvoorbeeld met de Focal-sopra-no-1
  Het hoort niet bij deze klasse gezien de prijs
  Maar als mono (via XLR) blokken, ben ik benieuwd hoe de AP-505 rond de 200 Hertz en daarboven klinkt
  Aangesloten op bijvoorbeeld de
  https://www.alpha-audio.nl/2017/10/auralic-introduceert-premium-g-serie/
  Begrijp trouwens niet waarom er geen XLR ingangen zitten op elke eindversterker
  Ja ik weet RCA (tulp) is bruikbaar, maar de lezers van alpha-audio zijn bekend met het voordeel XLR
  RCA 1mtr klinkt hetzelfde als XLR met 20 mtr lengte