AGD’s unieke halfgeleider eindversterker in buis

2
AGD

Het Amerikaanse AGD heeft een bijzonder elektronisch ‘onderdeel’ ontworpen: een complete eindversterkertrap verwerkt in een glazen buis.

Het was een van de aandachtstrekkers op het alweer voorbije Rocky Mountain Audio Fest (RMAF) 2019. Het AGD Vivace monoblok (voor stereogeluid hebt u dus een paartje nodig…). Wat er vooral aan opvalt is de buis die er aan de bovenkant uitsteekt. Of wacht eens: is dat wel een echte buis? Bij nadere beschouwing blijkt er een printplaat met halfgeleiders in verwerkt te zijn. In het geval van de Vivace betreft het een eindversterkermodule met Gallium Nitride vermogens-MOSFET’s. Deze schakelen volgens de fabrikant veel sneller dan hun traditionele Silicium evenknieën. Hoe dan ook, de versterker-in-een-buis – GaNTube gedoopt door AGD – levert in ieder geval alvast een bijzonder uiterlijk op.

Ingangsfilter met medische achtergrond

De AGD Vivace is – zoals gezegd – een mono eindversterker, opgebouwd in klasse D. Het maximum vermogen bedraagt 200 watt, nominaal 100 Watt. Qua ingang kunt u kiezen uit gebalanceerd of ongebalanceerd via RCA. De bandbreedte ligt tussen circa 5 Hz en 100 kHz, bij een THD+N 10W/1KHz van minder dan 0,005%. De voedingsspanning kan ingesteld worden op 110 of 240 Volt, waarbij een – zo meldt AGD – EMI ingangsfilter volgens medische standaarden is ingebouwd. Qua uiterlijk blijft de ‘halfgeleiderbuis’ toch het meest intrigerend natuurlijk.

2 REACTIES