11.6 C
Haarlem
woensdag, mei 31, 2023
Home Hi-Fi Nederlandse high-end op X-fi: Aequo Audio luidsprekers

Nederlandse high-end op X-fi: Aequo Audio luidsprekers

0
Nederlandse high-end op X-fi: Aequo Audio luidsprekers

Het Eindhovense Aequo Audio staat met zijn luidsprekers op de XFI dit weekend, een mooie gelegenheid om eens uitgebreid kennis te maken met het merk!

Aequo Audio, -met de ontwikkeling én productie volledig in Eindhoven- is succesvol gebleken op het internationale speelveld en mag zich in veel landen een gevestigd en onderscheidend luidspreker merk noemen. De elegante en compromisloze luidsprekers vinden inmiddels wereldwijd afzet en zijn door de internationale pers met groot enthousiasme ontvangen. Ook in Nederland beginnen liefhebbers de weg te vinden naar dit innovatieve high-end merk van eigen bodem. De luidsprekers van Aequo Audio hebben diverse internationale prijzen op hun naam staan. Daar werd onlangs een dubbele award aan toegevoegd na een review van de Stilla luidspreker door Mono & Stereo Magazine: de “Highly Recommended Product Award” met daar bovenop de “Upper Echelon Award” welke gereserveerd is voor het absolute topsegment binnen de high-end audio.

Ensis en Stilla

Zowel de veel bekroonde Ensis als de recenter verschenen Stilla zijn in staat het hoogste lof te oogsten bij de meest uiteenlopende luisteraars/journalisten, ongeacht hun persoonlijke smaak en voorkeur, zo laat Aequo Audio weten: ‘Steeds komt naar voren hoe beide modellen uiterst open en gedetailleerd klinken op een compleet on-vermoeiende en altijd natuurlijke wijze. Voorop staat de uiterst grote, driedimensionale soundstage. Ook wordt de gemakkelijke aansturing en de (volledig analoge) afstelbaarheid van lage tonen aan de ruimte en de plaatsing erg gewaardeerd. Duidelijk onderscheidend van zowel volledig passieve luidsprekers als van de met DSP uitgevoerde (deels) actieve luidsprekers zoals men bij die bij andere merken aantreft’.

Holografisch

Het innovatieve Aequo Audio doet iets dat simpelweg uniek is, aldus de fabrikant: ‘Ensis en Stilla (beide met 500W versterking op het laag aan boord) klinken gróóts en ondanks hun slanke en elegante verschijning. Het is vooral zeldzaam dat die “grootsheid” compleet lukt op alle fronten: het (diepe) bereik, de enorme dynamiek en de haast ongelimiteerde, holografische voorstelling. En zonder met DSP aan het signaal te komen. Het vervult de muzikale weergave van realisme en emotie. En dáár gaat het om. De slogan van het Nederlandse merk vat het mooi samen: Smart, Graceful, Uncompromised’. X-fi bezoekers kunnen gaan luisteren naar de Stilla zoals onlangs in Korea zo mooi beschreven als de “Powerful little giant”. Onlangs gaf Matej Isak van Mono & Stereo aan dat hij geen enkele andere luidspreker heeft gehoord die de “stealth technology” zó goed onder de knie heeft. De Stilla’s verdwijnen volledig en al wat overblijft is een spectaculair en holografisch schouwspel van pure muziek.

Zelf luisteren op de XFI

Aequo Audio speelt muziek in kamer 52 op de XFI dit weekend: direct in de eerste gang na de hoofdingang, met onder meer het eveneens Nederlandse Taiko Audio en het Franse Vermeer Audio. Taiko SGM servers behoren tot de absolute top en de SGM Extreme is de crème de la crème op servergebied, terwijl Vermeer (het voormalige Aero Audio) volledig gericht is op het maken van de beste pre-amp. De Vermeer Two is een Universal Control Center, uitgerust met bijzondere miniatuur buizen en blinkt uit in transparantie en muzikaliteit. Het systeem is verder voorzien van een indrukwekkend trio van Totaldac (dat ook onlangs een Upper Echolon award kreeg) en van CAAS Elysium mono-blokken (met de eerste 25W in klasse A) welke de eindversterking verzorgen.

Kortom: de totale set op de XFI bestaat uit:

  • Streamer/Player Taiko Audio – SGM Extreme
  • DAC TOTALDAC – D1-12 mk2
  • Voorversterker Vermeer Audio – TWO
  • Eindversterker CAAS Audio – Elysian 100 set
  • Luidsprekers Aequo Audio – Stilla