Crashende en spionerende slimme speakers

1
slimme speakers

De slimme speakers van Google hebben een probleempje. Een deel van de Home’s werkt niet meer na een onlangs uitgerolde update en reageert nergens meer op.

Een onlangs uitgerolde update voor Google Home slimme speakers heeft bij een deel van de gebruikers tot een wel heel dom apparaat geleid. De Home doet bij hen namelijk helemaal niets meer, behalve dan dat er vier witte LED’s zichtbaar zijn. Aardig als nachtlampje, maar verder hebt u er ook niks aan. Een oplossing voor het probleem is er vooralsnog niet, wel heeft Google aangegeven getroffen slimme speakers – ook als ze inmiddels buiten de garantie vallen – te vervangen. In een enkel geval helpt het om een factory reset uit te voeren, of om simpelweg de stekker uit de speaker te trekken, even te wachten en de Home weer aan te zetten. Het probleem treft alleen de Home en Home Mini-speakers en niet de Home Max, Home Hub or Nest-luidsprekers, zo lezen we in dit bericht van Engadget. Hebt u een niet-reagerende Home met alleen de vier witte LED’s, dan is het tijd om contact op te nemen met Google.

Onveilig

Uiteindelijk draaien slimme speakers gewoon op software. En in die software kunnen niet alleen fouten zitten, zoals hierboven beschreven. Er zijn ook flinke veiligheidsrisico’s, zo ontdekte het Duitse Security Research Labs volgens dit bericht van Nu.nl. Het probleem zit hem in de uitbreidingen die gebruikers van speakers van Google en Amazon kunnen ‘installeren’. Dat doet u door het toevoegen van ‘skills’, in goed Nederlands vaardigheden (of acties) geheten. Dat zijn uitbreidingen die ook door derden geleverd kunnen worden. Via een truc wordt het mogelijk voor een malafide uitbreiding om de speaker na het aanroepen van een actie ‘open’ te laten staan. Ofwel: de slimme luidspreker wordt dan een afluistermicrofoon. Ook kunnen kwaadwillende ‘skills’ wachtwoorden ontfutselen. De onderzoekers van Security Research Labs hebben zelf ‘malware skills’ gemaakt die inderdaad hun werk als ‘beloofd’ doen. Vooralsnog is dergelijke ‘rommel’ niet in het wild aangetroffen, maar dat wil niet zeggen dat niet er al misbruik gemaakt wordt van de gevonden lekken. Kortom: wees als eindgebruiker voorzichtig en kritisch met het toevoegen van vaardigheden en acties. En – zo adviseert Security Research Labs – is het tijd dat Google en Amazon de ‘skills’ van slimme speakers net zo kritisch tegen het licht gaan houden als smartphone-apps alvorens ze aan te bieden.

1 REACTIE